De wettelijke ceremonie omzeilen…

…dat kan dus niet. Om voor de wet getrouwd te zijn in Nederland, moet je getrouwd worden door een daarvoor beëdigde en benoemde ambtenaar, minimaal twee getuigen en een akte met daarop de handtekeningen. Maar stel nu dat je wil trouwen op een ‘onmogelijke’ tijd? Of in een gemeente waar maar een beperkt aantal data vastligt en jullie willen nu net een andere datum? Wat doe je dan?

Je kunt er dan voor kiezen om op het gemeentehuis te trouwen en de ceremonie kort te houden. Korte inleiding, voorlezen van de akte, ja-woord, handtekeningen…done. Dit klinkt nu superzakelijk, maar ik kan legio situaties noemen waarom een bruidspaar dit zo zou doen. Zal ik eens een voorbeeld noemen?

Als je in een gemeente wil trouwen met een trouwambtenaar naar keuze. Dus iemand die jullie zelf gecontacteerd hebben en die niet de trouwambtenaar van dienst is in de gemeente waar je gaat trouwen. Ga dan bij de gemeente waar je trouwt na of dit mogelijk is.

Stel nu dat het beleid in die gemeente is dat je per sé een trouwambtenaar ‘van hen’ moet kiezen? Dan heb je meerdere keuzes:

-je gaat toch akkoord met een toebedeelde trouwambtenaar.

-je trouwt op het gemeentehuis (dit is dan officieel) en vraagt je ‘eigen’ trouwambtenaar te fungeren als ceremonieel spreker tijdens de daadwerkelijke ceremonie daarvoor of daarna. Die ceremonie kan dan overal zijn, het is toch niet wettelijk. Een goede ceremonieel spreker kan hier ook een draai aan geven. Je kunt hiervoor vragen wie je wilt, want diegene hoeft dus geen officiële trouwambtenaar te zijn. Realiseer je hierbij wel: iemand kan misschien goed praten, lult lekker een end weg…maar als je echt wil dat jullie en jullie gasten het gevoel hebben bij een huwelijksceremonie te zijn, dan ga je beter met een ceremoniespreker/trouwambtenaar in zee.

-je kijkt naar een andere locatie in een andere gemeente waar je wél je eigen trouwambtenaar mag kiezen.

Lijken al deze keuzes je nogal rigoureus? Dat snap ik. Gelukkig bepalen jullie zelf wat het wordt. Wat vinden jullie belangrijk? De locatie? De trouwambtenaar? Dat de ceremonie ‘echt’ is en niet nog -zeer- dunnetjes over moet op het gemeentehuis?

Een andere situatie: als je op een locatie wilt trouwen waar dat niet ‘mag’. Dat kan in het buitenland zijn. Of als de gemeente waar je trouwt aangewezen locaties heeft. Je mag dan binnen die gemeente bijvoorbeeld alleen op het gemeentehuis trouwen. En soms nog een aantal andere locaties, zoals een museum of een historisch monument.

Wat ik zelf doe als ik eigenlijk ceremonieel spreker ben? Ik maak een fake akte. Het leuke hieraan is wel: die mag je lekker houden. Een echte akte gaat op het gemeentehuis in het archief. Bij alle ‘nep’ ceremonies die ik heb gedaan wisten, buiten het bruidspaar, maar een handjevol mensen van het niet-wettelijk zijn van de ceremonie. Zo voelt voor de gasten en uiteindelijk voor het bruidspaar ook, zo’n ceremonie als the real deal.

Misschien denk je nu: gebeurt dit vaak? Yep. Ik kan deze ceremonies niet meer op twee handen tellen. Is dat erg? Vind ik dat raar? Nope. Ik vind het vooral heel belangrijk dat een bruidspaar gaat voor de ceremonie die ZIJ willen. Maar daar kan ik nog wel tien posts aan besteden. Ga ik vast ook nog doen…

Cheers, Britt

Aanbevolen artikelen