Dat noem je dus ook wel een BABS. Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Sinds februari 2015 mag ik me officieel zo noemen.

Om dit officieel te ‘zijn’, zijn er twee dingen nodig: een beëdiging en een benoeming. Beëdigd ben ik bij de rechtbank van ‘s-Hertogenbosch. Landelijk dus. Benoemd ben ik bij Gemeente Bergeijk. Met mijn collega’s daar verdelen we de huwelijken in de gemeente. Dat klinkt zakelijk, verdelen, maar dat is het allerminst. We kijken wie er ruimte heeft in de agenda, maar soms geeft een bruidspaar een voorkeur aan en daar houden we ook zeker rekening mee.

Af en toe voltrek ik een huwelijk in een andere gemeente. Ik word daar dan voor een dag benoemd. Het is nog steeds officieel, want beëdigd blijf ik. Voorwaarde is wel dat de gemeente waar ik te gast ben er voor open staat dat er ‘een trouwambtenaar van buitenaf’ de huwelijksceremonie komt voltrekken.

In een enkel geval komt het voor dat een gemeente als beleid heeft dat een bruidspaar enkel door de eigen trouwambtenaar getrouwd mag worden. Soms heb ik dan de rol van ceremonieel spreker. Dan is de ceremonie niet officieel. Je trouwt dan alsnog (of vooraf) op het gemeentehuis, vaak met enkel de getuigen erbij. Er zijn nog meer voorbeelden te noemen wanneer je als bruidspaar voor een onofficiële ceremonie zou kiezen naast de officiële ceremonie. Die ga ik de komende tijd in blogposts (en op Instagram) uiteen zetten.

Belangrijk om te weten: ga bij de gemeente waar jullie trouwen na hoe het zit en wat er mogelijk is. Plaats is dus van belang.

Als BABS verzorg ik ook partnerschapsregistraties.

Heb je een vraag? Klim in de pen! Spreekwoordelijk dan. Een DM op Instagram of een mailtje…