Wat ik heb geleerd als ondernemer

Ooit schreef ik een serie aan blogposts over ‘Wat ik heb geleerd als ondernemer’. Aangezien ik mijn hele blog gewist heb en niets heb opgeslagen (expres), begin ik daar maar eens opnieuw mee. Met wat ik nu weet. En da’s uiteraard bij lange na nog niet alles. Weet je überhaupt ooit alles? Maar toch een beetje. Een klein topje van de ijsberg.

Voor mij zijn er drie belangrijke punten waarvan er minimaal twee moeten kloppen wil ik een opdracht aannemen. De eerste: verdien ik er lekker mee? De tweede: word ik er beter van (buiten geld om)? De derde: vind ik het leuk? Let op: twee ervan moeten er sowieso zijn. Dus het kan zelfs zijn dat ik iets gratis doe, als ik het HEEL LEUK vind én ik er beter van word. Je kunt dan denken aan een opdracht -die ik gaaf vind- waarbij er veel meer werk in het vooruitzicht ligt als ik die opdracht nu doe. Dat kan zijn een opdracht voor een liefdadigheidsinstelling. En soms klopt het ‘geld’ aspect en het ‘hier word ik beter van’-ding. Dat is me wel eens gebeurd: een reeks lessen die ik minder leuk vond om te doen, maar waarvan ik wist dat er meerdere opdrachten uit voort zouden komen. En het verdiende prima. Ja, hoe tof mijn werk ook lijkt (en is!), ik moet ook m’n rekeningen betalen. ‘Ergens beter van worden’ kan ook betekenen dat het me kennis oplevert. Of nieuwe inzichten en contacten.

Dan het volgende: neem nooit een opdracht aan die tegen je stijl/gevoel/visie ingaat. En ik gebruik het woord ‘nooit’ niet graag en misschien is ‘nooit’ ook niet helemaal op z’n plaats hier. Maar stel je voor: je bent kunstenaar, gespecialiseerd in realistische muurschilderingen. Maar er wordt je gevraagd om een muur te schilderen. Gewoon, een kleurtje erop. Ja, dat kun jij, want dat is ook stap 1 van je muurschilderingen doorgaans. Maar wil je dat wel? En is het slim om te doen? Je neemt de opdracht aan, je wil geen ‘nee’ zeggen en wie ben jij om werk af te slaan?! Volgende week klopt de buurvrouw van de vorige opdrachtgever bij je aan. Of je bij haar de bijkeuken komt schilderen? Uhm…

Natuurlijk zijn er periodes dat je de opdrachten niet voor het oprapen hebt. En het kan ook zijn dat je je stijl/visie/handelswijze een beetje bij moet stellen. Allemaal niet erg. Maar blijf alsjeblieft wel dicht bij jezelf.*

Zonder negatief over te komen: ‘nee’ is ook een antwoord. Doe daar mee wat je wilt.

Dan de volgende drie quotes:

-Do No Harm, Take No Shit

-Don’t Work With Assholes

-Never Argue With An Idiot

Schaamteloos gejat van Mme Zsazsa, maar precíés hoe ik het vind en voel. Nou ja, de eerste twee quotes zitten al jaren op een Post-it in m’n agenda/schrijfboek. En toen zag ik die derde bij Mme Zsazsa erbij en dacht ik: ja, die maakt het af! En toen heb ik ze nog maar eens mooi opgeschreven. Handlettering style…

En dan nog deze tip, die mij ALTIJD helpt: schrijf op wat je wilt. Maak een soort strijdplan. En dat hoeft in eerste instantie totaal niet concreet te zijn. Ik schreef bijvoorbeeld ooit op met welke bedrijven ik wilde samenwerken (Van den Hurk en Bakkerij Van Heeswijk, allebei gelukt). En welke lessen ik vaker wilde geven en welke lessen -liever- niet (ook gelukt, want ik zeg gewoon ‘ja’ of ‘nee’). Het opschrijven kan zoveel duidelijkheid geven. Voor jezelf.

Ik wil hier nog heel veel over vertellen. Over concurrentie bijvoorbeeld. En groener gras. En netwerken. Volgende post, okay?

Cheers, Britt

*Kanttekening: ik verwachtte geen pandemie, jij wel? Dan is je pijlen op iets anders richten misschien wél een goed plan.

Aanbevolen artikelen