Schoenmaatjes voor Edukans

Vandaag vulden Stevie en ik samen een schoenendoos voor het Schoenmaatjes-project van Edukans. Het werkt zo: vul een schoenendoos met een paar basisspulletjes: tandenborstel, schriften, pennen, etcetera. Als de basisspullen erin zitten, kun je de doos verder vullen met klein speelgoed en schoolspulletjes. De doos mag bovendien leuk versierd worden, zodat het een echt cadeau wordt voor een kind in een ontwikkelingsland.

Schoenmaatjes Edukans // VAN BRITT

Onze versierde schoenendoos

Via iDeal koop je een streepjescode, die je op de schoenendoos plakt. Daarop kun je ook aangeven of de doos voor een jongen of een meisje is. En je kunt een leeftijdscategorie aanvinken. Vervolgens lever je de doos in bij een Edukans inleverpunt. Op sommige scholen wordt dit als project gedaan (dus dan is het inleverpunt daar) en er zijn ook inleverpunten voor particulieren. Edukans deelt de schoenendozen uit in verschillende ontwikkelingslanden.

Schoenmaatjes Edukans // VAN BRITT

Gevulde schoenendoos

Nu weet ik ook dat er honderden goede doelen zijn om te steunen. Waarom koos ik dan juist voor dit doel? Daar heb ik verschillende redenen voor. Ten eerste: omdat het zo duidelijk is. Het is zelfs aan een peuter (Stevie is 3½ jaar) uit te leggen. Mede door de informatieve filmpjes op de website. Ten tweede: omdat je echt iets kan DOEN, niet alleen geld geven. Het is een project. Je verzamelt spulletjes, je zoekt een schoenendoos, je versiert de schoenendoos. Het is ‘hands on’ en dat vind ik prettig als ik een goed doel wil steunen. En ten derde: heel persoonlijk, maar ik steun graag een doel dat met kinderen te maken heeft. Misschien omdat kinderen onschuldig zijn, misschien is het mijn moederhart… geen idee. Dit past gewoon bij mij.

Schoenmaatjes Edukans // VAN BRITT     Schoenmaatjes Edukans // VAN BRITT

De spulletjes die in de doos gaan hoeven niet per se nieuw te zijn. De tandenborstel en zeep (die horen bij het basislijstje) natuurlijk wel, maar het knuffeltje kan best een tweedehands knuffeltje zijn. Wel schoon uiteraard. Stevie heeft meerdere knuffels en samen besloten we dat ze er best eentje aan een ander kindje kon geven. Dat was echt een goede les voor haar! Ze moest namelijk eerst beslissen of ze dat wel wilde en daarna ook nog een knuffeltje uitkiezen. Ik had verwacht dat ze daar meer moeite mee zou hebben, delen kan soms nog een big deal zijn bij peuters, maar ze hakte meteen de knoop door.

Schoenmaatjes Edukans // VAN BRITT

Samen knutselen

Toen alle spulletjes waren uitgezocht, versierden we de doos. Ik legde Stevie uit dat de doos een cadeautje voor een meisje zou worden, dus koos ze roze en paarse kleurtjes uit. Soms is ze een echt meisje-meisje.

Schoenmaatjes Edukans // VAN BRITT

Ook de bodem werd versierd

Van Louis-anne, die mij attendeerde op dit project, kreeg ik de tip om een foto aan de binnenkant van de doos te plakken. Zo kan het kindje dat de doos krijgt zien wie zijn/haar Schoenmaatje is.

Schoenmaatjes Edukans // VAN BRITT

Terwijl Stevie en ik knutselden en spulletjes bij elkaar zochten, praatten we over arme kinderen. In landen ver weg, maar ook gewoon hier. En over ‘veel geld hebben’ en ‘rijk zijn’. Over het feit dat Stevie naar de peuterspeelzaal kan gaan. Ik probeerde dit gesprek uiteraard luchtig te houden, maar ze kwam zelf met de uitspraak: “Ik kan best iets missen. Wij hebben hier genoeg. Ik heb bijvoorbeeld veel speelgoed. En wij hebben een auto.” Op mijn vraag of ‘rijk zijn’ altijd met geld of spullen te maken had, zei ze “Neeeeeeeee!”, alsof ik het echt niet begrepen had allemaal. “En of je een papa en een mama hebt.” Aah, smelt…

Schoenmaatjes Edukans // VAN BRITT

Ook Schoenmaatje worden? Kijk op www.schoenmaatjes.edukans.nl voor alle info.

Nog een paar tips:

-Verzamel spulletjes voor een jongen of een meisje en houd daarbij ook de leeftijdscategorie in de gaten.
-Zorg dat je spullen schoon en heel zijn.
-Plak een foto in de doos.
-Houd je aan de aangegeven maten wat betreft de schoenendoos.
-Er kan veel meer in een schoenendoosje dan je denkt! Kijk maar eens op de foto hierboven. Probeer alles een beetje te passen en te meten. De Crocs propte ik bijvoorbeeld vol armbandjes.
-Bedenk goed wat je in de doos doet. Boekjes zijn leuk, maar niet voor een kind dat de taal van het boekje niet kan lezen. Op de website staat trouwens ook een lijstje met spullen die er NIET in mogen (een varkensknuffeltje, oorlogsspeelgoed…).
-Stop er complete spulletjes in. Ik stopte er bijvoorbeeld een zakje met kralen in. Daarbij hoort natuurlijk ook een draad om ze te rijgen.

-Bezoek de website van Schoenmaatjes niet alleen voor de info, maar bekijk ook vooral de filmpjes. Je ziet bijvoorbeeld hoe de dozen uitgedeeld worden en hoe blij de kinderen daarmee zijn. En er staat een kaartje op de site, zodat je kan zien naar welke landen de dozen gaan.

Note: dit bericht is NIET gesponsord. Ik wilde je gewoon laten zien wat het Schoenmaatjes-project is en hoe mooi Stevie er mee omging.

5 gedachten over “Schoenmaatjes voor Edukans

  1. Pingback: Schoenmaatjes: maak een arm kind blij! - Badschuim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.