Rijkswachters // foto: VAN BRITT

Rijkswachters – een prachtig cadeau met betekenis

Een lief, klein manneke werd geboren. Op zijn geboortekaart een robot en ook in zijn kamertje kwamen robotjes terug in het behang. Ik wilde iets passends voor hem. Dus ging ik, voor het kraamcadeautje, op zoek naar een robot. En toen zag ik deze:

Rijkswachters // foto: VAN BRITT

…een RIJKSWACHTER. En ik wist meteen dat dít het cadeau moest worden.

Wat is het precies?

Een Rijkswachter is een robot gemaakt van de houten kisten waar de kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum in zaten tijdens de verbouwing van het museum. Iedere Rijkswachter heeft een eigen code. Met die code kun je naar de bijbehorende website gaan en daar ontdekken van welke kist jouw Rijkswachter gemaakt is. Met andere woorden: welk kunstwerk zat er in het materiaal van de Rijkswachter?

Je kunt van tevoren niet kiezen welk ‘schilderij’ je krijgt. En dat is mooi! Want op deze manier komen ook de minder bekende schilderijen onder de aandacht. Ik stel me zo voor, dat baby Lewis (want zo heet hij), over heel veel jaren ooit over dat schilderij leest of het in het echt ziet en dat hij dan het gevoel heeft dat het ‘een beetje van hem is’. 😉 Ik denk graag romantisch.

Ik heb nog eventjes getwijfeld. Is dit wel een leuk kraamcadeau? Toegegeven, dit is niet voor iedereen. Maar ik vond het zoveel betekenis hebben. En toen ik ook nog las dat het bedrijf achter de Rijkswachters gerund wordt door een stel (Boudewijn van den Bosch en Niki Schoondergang), was ik eigenlijk wel om. Waarom? Tja, geen idee, ik vind dat gewoon gaaf. Ik heb altijd veel respect voor stellen die samenwerken (en daar dan ook nog goed in zijn). En daarnaast vind ik het altijd lekker persoonlijk; weten wie er achter een bedrijf zit.

De website over de Rijkswachters: www.rijkswachters.nl

5 gedachten over “Rijkswachters – een prachtig cadeau met betekenis

 1. Niki

  Hoi Britt,

  Dank voor dit mooie artikel! We hadden even een pauze (er is bij ons pas een kleine geboren) maar nu zijn we weer op stoom aan het komen: de shop is (gedeeltelijk) weer open!
  Groetjes,
  Niki

  Reageren
 2. Madelon

  Ooh! Ik zag ze bij Loods 5 staan, dacht ik. Niet gekocht overigens (nu heb ik spijt…). Wat een mooi idee om dit als kraamcadeau te geven. Lijkt me ook geschikt voor een bruidspaar bijvoorbeeld. Als je echt iets bijznders wilt geven. Met betekenis.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.