Brandade // VAN BRITT

Brandade van makreel

Volgens echte foodies zal dit gerecht eigenlijk geen brandade mogen heten, aangezien brandade eigenlijk gemaakt wordt van (gezouten) stokvis en niet van makreel. En zowel over stokvis (is het kabeljauw of klipvis?) als over brandade lopen de meningen nogal uiteen. Op internet vond ik tientallen verschillende definities, Wikipedia zegt wéér iets anders en in De Dikke Van Dam wordt het ook weer anders uitgelegd. Aan uitspraken daarover ga ik me dus niet wagen.

Brandade is een puree van zoute kabeljauw/stokvis en olijfolie en melk. De vis wordt vooraf in de melk gelegd om het zout er een beetje af te halen. Wat ik wel overal terug zie komen, is de aardappel. Of eigenlijk, geen aardappel, want die werd alleen in tijden van armoe toegevoegd. Dan hoeft er niet zoveel vis in het prakje.

Om lekker eigenwijs te doen 😉 maakte ik de brandade wél met aardappel en ook nog eens met gerookte makreel in plaats van stokvis. Ook lekker.

Genoeg gekletst, aan de slag!

Smoked mackerel / Gerookte makreel // photo: VAN BRITT

Koop een gerookte makreel. Of je rookt ‘m zelf, maar hee, een rookton… Zo uitgebreid is mijn keukenuitrusting nu ook weer niet. Ik kocht deze makreel op de markt.

Pluk de makreel uit elkaar. Gebruik je handen en een vork.

Maak een aardappelpuree van twee grote aardappels, een scheut melk (liefst verwarmd) en een beetje olijfolie. Roer de stukjes makreel hier doorheen. Voeg eventueel een beetje peper toe.

Serveer de brandade met brood en eventueel een beetje groene salade en/of kappertjes.

Het is de bedoeling dat de brandade op het brood wordt gesmeerd. Als een toastje eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.