Mini cookie cutters / Kleine vormpjes // photo: VAN BRITT

Mei: collections

Hoe gaat dat toch met verzamelingen? De één heeft een uitgebreide collectie eierdopjes, de ander spaart postzegels. Ik vind dat grappig om te zien. Want waar begint zo’n verzameling? Heb je dan echt een passie voor eierdopjes?, denk ik dan.
Vroeger verzamelde ik knuffelberen. Hoe dat precies kwam, weet ik eigenlijk niet. Mijn zusje spaarde apen, ik spaarde beren. Dat was gewoon zo. De beren stonden uitgestald bovenop mijn kast. Ik denk dat ik er twintig tot dertig had. Inmiddels heb ik er nog maar twee, haha!

Vanaf de vijfde klas van de middelbare school heb ik een soort voorliefde voor het woord ‘collectie’. Dat kwam omdat we daar, bij beeldende vorming, een opdracht in kregen. Daar kom ik zo nog op terug. Het woord ‘collectie’ betekent zo ontzettend veel, vind ik. Je kunt er in ieder geval meerdere kanten mee op. In eerste instantie denk ik aan een verzameling kleding in een winkel. De wintercollectie. Of spring/summer 2014. Zoiets.

Maar ook een verzameling van eierdopjes is een collectie. Verschillende voorwerpen, maar van dezelfde soort. Maar ook: een collectie van verschillende spulletjes met een gemene deler. Een kleur…

Orange collection / Collectie oranje spulletjes // VAN BRITT

…of een stijl:

Drawn to nostalgia // The Little Dröm Store

Drawn to nostalgia // The Little Dröm Store

Op bovenstaande foto staan allerlei nostalgische spulletjes.

Waar gaat dit verhaal heen? Nou, ik wil de maand mei een klein beetje in het teken stellen van collecties. Gewoon, voor mezelf. Eigenlijk net als het Make Some project. Een soort kader waarbinnen ik dan creatief bezig kan zijn. Maken om het maken, niet om het eindproduct. Met foto’s of juist met crafts. Deze bijvoorbeeld:

Craft for spring, paper butterflies on display / Lenteknutsel, papieren vlinder tentoonstelling // VAN BRITT

Ook wel echt een collectie, vind ik.

Er komt sowieso elke dag een fotootje op Instagram voorbij met de hashtag ‘collectionsvb’ (collections VAN BRITT). De eerste staat er sinds een paar minuten op, namelijk deze:

Barbie dolls // VAN BRITT

En dan kom ik dus ook weer terug bij de opdracht voor beeldende vorming. Aan het begin van het jaar kregen we alleen dit: ‘Collecties. Doe hier iets leuks mee.’ Da’s effe heel kort door de bocht, maar het ging dus ongeveer zo. Je moest zelf gaan onderzoeken wat je er mee wilde. Uiteraard met een beetje hulp waar nodig.

Je had toen die Seven Sins ijsjes van Magnum; verschillende ijsjes, elke week (of maand?) kwam er een nieuwe. Met dat principe ging ik aan de slag. En met de sterrenbeeld schilderijen van Ans Markus. Kort gezegd deed ik daar een soort mini-onderzoekje naar. Na een tijdje kwam ik op het idee om een fictieve rockband te maken. Als collectie-element gebruikte ik ‘smaak’, de band noemde ik ‘Taste’. Zoet, zuur, zout en bitter. En omdat ik vond dat mijn band met vijf dames moest zijn, kwam er ook pittig bij.

Mijn plan: ‘action figures’ maken van mijn band. Met foto’s van de bandleden op de doos. Want bovenstaande poppen zaten voorheen ook echt in zelfgemaakte dozen met een ‘raampje’ van dik plastic folie. Zoals een Barbie ook in een doos zit. Om die foto’s voor op de dozen te kunnen maken, moest ik wel een band (voor een dag) bij elkaar zoeken, opmaken, aankleden en fotograferen. De kleertjes die de poppen aan hebben, waren er dus ook ooit in het groot.

Op een vrije middag poseerden er vijf klasgenoten in mijn zelfgemaakte kleding. De photoshoot vond plaats in het café van mijn ouders. Dat was een rock-café, dus dat kwam goed uit voor mijn bandfoto’s. Eerst flink in de make-up en haarlak en daarna foto’s maken. Na afloop aten we frietjes met z’n allen. Ik vond echt dat ik het profi georganiseerd had toen, haha! De foto’s maakte ik met mijn analoge toestel (ik had geen digitale), kun je nagaan. Het is dan ook al even geleden…

Ik liet de foto’s afdrukken (!) en plakte ze op de dozen. Ik schreef verhaaltjes over de verschillende karakters en maakte een bandposter. Zo werd mijn band ‘echt’. Met een heel verhaal eromheen, een tourschema, een display voor de poppen.

Mijn onderzoek en mijn werkwijze moest ik vastleggen in een verslag en samen met de poppen en de kleding (de uitwerking) werd dat dan beoordeeld. Dit is één van de gaafste dingen die ik op de middelbare school heb gedaan. Buiten de feestjes en pauzes om, hè. 😉 Ik bedoel dus: een opdracht.

Sindsdien heb ik iets met het woord ‘collecties’. Ik word daar blij van. Zo heb ik eens een hele serie lippenbalsems gekocht in gekke smaakjes. Dat was toen een actie van een make-up merk (Manhattan?). Of die Magnums; die wil ik dan allemaal proberen. Het is gelukkig niet dwangmatig, hoor. Het is meer, als de gelegenheid zich voordoet. Ook heb ik een abonnement op Flow Magazine en als je die netjes op nummer op elkaar legt, dan zie je op de ruggen van de tijdschriften samen, het woord ‘Flow’ staan. Dat vind ik dan leuk.

Flow Magazine // photo: VAN BRITT

Je ziet onderaan dat ik voorheen zo af en toe losse nummers kocht, haha!

Of als al mijn garen netjes bij elkaar in een doos zit:

Yarn / Garen // VAN BRITT

Het heeft dus ook iets met opgeruimdheid te maken. En met sorteren. Grappig is, dat ik dat Stevie ook veel zie doen. Dingen op een rijtje leggen of op kleur. Als ze een doosje Smarties krijgt, dan legt ze die op kleur. Dus ik ben niet de enige met die tic. Al is dat sorteren misschien ook gewoon iets wat kleine meisjes doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.