Huevos rancheros (of: fantastisch anti-kater ontbijt)

Gisteren carnaval gevierd? Dit is een geweldig anti-kater ontbijt: huevos rancheros. Het betekent iets als ‘boeren eieren’. De Mexicaanse versie van een boerenomelet? Niet helemaal, maar minstens zo lekker!

Huevos rancheros

Huevos rancheros // VAN BRITT

Hak een uitje fijn. Ik gebruikte een rode ui, maar een witte is ook prima. Bak de ui aan in wat boter of olie.

Huevos rancheros // VAN BRITT

Giet er dan tomatenblokjes op (uit blik). Laat het vuur nog even hoog, zodat het zuur uit de tomaten kan bakken. Roer wel af en toe. Strooi een beetje gemalen komijn door de tomatensaus. Roer weer door en laat even pruttelen (laag vuur nu).

Huevos rancheros // VAN BRITT

Leg vier tortilla’s neer op je werkblad. Officieel heb je maïstortilla’s nodig, maar die hebben ze niet bij iedere supermarkt (Xenos heeft ze soms wel). Dit zijn dus bloemtortilla’s.

Giet een beetje zonnebloem- of olijfolie op twee van de vier tortilla’s en…

Huevos rancheros // VAN BRITT

…wrijf de andere tortilla erop. Uiteindelijk hebben zo alle tortilla’s een klein laagje olie (hoeft maar aan één kant).

Laat een koekenpan heet worden en bak hierin de tortilla’s een beetje bruin. Begin met bakken aan de oliekant. Zo vet je de pan toch een beetje in. Draai de tortilla vervolgens om en bak ook de andere kant een beetje. Dit duurt niet lang, blijf erbij!

Huevos rancheros // VAN BRITT

Maak een blik Refried Beans open. Ja, ik heb besloten dit zo op de foto te zetten, want Refried Beans zijn niet erg fotogeniek. Het ziet er niet erg smakelijk uit, maar ik beloof je, het is wel lekker en past precies in dit gerecht.

Warm de Refried Beans op in de magnetron of in een pannetje. Maak nu een soort laagjestaart van de tomatensaus, de Refried Beans en de gebakken tortilla’s. Ik deed het zo: beetje saus in het bord, tortilla erop, Refried Beans erop, weer een tortilla en weer tomatensaus. Als laatste, het belangrijkste, een gebakken ei. Laat de dooier heel (als dat lukt na een zware avond).

Huevos rancheros // VAN BRITT

Smakelijk!

Heb je verse koriander in huis? Voeg die dan op het laatste moment toe aan je saus. Dit gerecht wordt ook wel gegeten met (Mexicaanse) rijst, guacamole, gesneden tomaten, avocado… Wat je wilt.

Je kunt eventueel ook kant-en-klare salsa uit een potje gebruiken in plaats van de tomatensaus. Kies dan wel een milde variant.

Een gedachte over “Huevos rancheros (of: fantastisch anti-kater ontbijt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.