Woordbingo voor elke dag

Ik heb dus heel lang nagedacht over deze titel en uiteindelijk dekt ook deze de lading niet. Laat ik gewoon uitleggen wat dit is: ik heb een lijst gemaakt met daarop 99 woorden. En, samen met een Bingospel, krijg je dan een soort ‘words to live by’-spel. Laat elke dag een balletje uit de Bingobol rollen. Zoek het woord dat bij het nummer hoort. En dan moet je die dag ‘iets’ met dat woord.

Woordenbingo

-Er zijn woorden die vrij duidelijk zijn, bijvoorbeeld ‘cadeautje’. Dan zou je iemand een klein cadeautje kunnen geven. Maar je zou ook iets wat je sowieso koopt die dag, in kunnen laten pakken. Gewoon voor jezelf. Dus je koopt een tijdschrift en zegt ‘pak het maar in, is een cadeautje’. Voor jezelf. En dan thuis lekker uitpakken. Dus probeer ook de voor de hand liggende woorden anders te gaan zien.

-Er zitten ook kleuren bij de woorden, bijvoorbeeld ‘rood’. Je zou dan die dag een rode trui kunnen dragen of voor de lunch alleen maar rode dingen eten (tomatensoep, aardbeien…). Of, voor alles wat je die dag opschrijft, een rode pen gebruiken.

Woordenbingo

-Je kunt een woord zo uitgebreid of zo minimaal gebruiken als je wilt. Dus op een dag dat je veel tijd hebt, kun je misschien bij het woord ‘Spanje’ een grote pan paëlla maken. En op een dag dat je minder tijd hebt, neem je bij het woord ‘Spanje’ alleen een Spaans wijntje bij je diner.

-Het hoeft niet elke dag iets extra’s te zijn. Ik bedoel, als je het druk hebt en je woord voor die dag is ‘koken’ of ‘eten’, dan heb je geluk, want dat zijn toch dingen die je al doet. En bij ‘naald en draad’ kun je die ene knoop weer aan je jas zetten. Dus iets wat maar blijft liggen. Iets wat toch moet gebeuren. Je hoeft je niet per se meer werk op de hals te halen.

Woordenbingo

-Er zijn woorden waar je misschien in eerste instantie moeite mee hebt. ‘Grip’ is waarschijnlijk lastiger dan ‘post’. Denk makkelijk! Het hoeven geen grootse, moeilijke dingen te zijn.

-Sommige woorden kun je op meerdere manieren interpreteren. ‘Vers’ bijvoorbeeld. Je kunt een verse smoothie maken, maar je kunt ook een mooi gedicht schrijven.

-’s Ochtends heel druk? Laat dan ’s avonds een nummer uit de Bingobol rollen. Het bijbehorende woord is dan voor de volgende dag.

-Heb je geen Bingospel? Dan kun je ook briefjes maken met de nummers 1 tot en met 99 erop. Doe ze in een mooi schaaltje of een stoffen zakje.

Waarom dit spel?

Alles gaat snel. Je hebt het druk. Dit is even een klein rustpuntje, even heel bewust aan iets anders denken dan je dagelijkse beslommeringen. Bovendien maakt dit je creatiever in je manier van denken. Je moet woorden lezen, interpreteren, kiezen hoe jij ze opvat, wat je er mee doet…

Klik hier voor de woordenlijst: Bingo-kaart. Print ‘m uit en je kunt aan de slag. Je kunt ook een maand kiezen om dit te doen, bijvoorbeeld de gehele maand maart (en da’s al bijna).

5 gedachten over “Woordbingo voor elke dag

  1. Barbara

    Dit is echt een super leuk idee Britt!!
    Ben meteen na het lezen van ‘naald en draad’ m’n spijkerbroek gaan fixen én de knopen terug op m’n jas gezet. Heeft dus nu al geholpen, die bingo 😉

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.