Twee groentegerechten

Korte recepten vandaag, maar wel superlekker! Zelf heb ik nooit zoveel moeite met voldoende groente eten. Ik vind eigenlijk alles lekker. Maar ik kan me voorstellen dat het soms lastig is weer iets nieuws te verzinnen. Hier twee tips.

Gegrilde groente

Gegrilde groente met oesterzwammen

Eigenlijk te simpel voor woorden. Dit ‘recept’. Doordat je de groente grilt, worden deze lekker zoetig. Wij eten dit vaak als bijgerecht met varkensvlees en aardappelpuree. Maar ook wel eens als lunch (alleen dit) of vegetarisch met een geitenkaasbroodje (geitenkaas in een plakje bladerdeeg… hmmm).

De groente die ik meestal gebruik voor dit gerecht: drie kleuren paprika, bospeen, venkel en soms bleekselderij. En natuurlijk oesterzwammen. Was en snijd alle groente. Je kunt de worteltjes ook schrappen, maar gewoon goed schoonmaken is ook prima. Ik vind dat er met schrappen zoveel verloren gaat (het ‘vel’ bevat zoveel smaak). Venkel snijd ik gewoon in de lengte, zodat je echt blijft zien dat het een knol is. Paprika en bleekselderij kunnen gewoon in grove stukken.

Verwarm de oven voor op de maximale stand. Doe alles in een grote mengkom of ovenschaal en giet er wat olijfolie over. Strooi er ook wat gedroogde rozemarijn overheen. Meng dan alles goed, zodat ieder stukje groente bedekt is met een beetje olijfolie. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de groente over de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven. Als de groenten verkleuren, haal je de bakplaat even uit de oven om er de oesterzwammen over te strooien (ik scheur deze altijd in kleinere stukken). Plaats de bakplaat terug in de oven en laat ook de oesterzwammen mee kleuren. Vlak voor er echt zwarte plekjes ontstaan, haal je de bakplaat uit de oven. Dit duurt overigens best een tijdje (het hangt van je oven af hoe lang en hoeveel groente je gebruikt).

Dit gerecht smaakt zowel koud als warm prima (als lunch eet ik dit koud, niet afgekoeld, maar echt uit de koelkast).

Kaasfondue

‘Soort van’ kaasfondue

Haal het deksel van een doosje Camembert er voorzichtig af, neem de kaas eruit om deze uit te pakken. Leg de kaas terug in het doosje en snijd ‘m dan een paar keer in met een mes. Laat het deksel eraf en plaats de kaas onder een hete grill om een beetje te smelten. Als de kaas een soort dip is geworden, haal je ‘m uit de oven.

Voor erbij: bleekselderij, appelpartjes, komkommer, brood, walnoten, tomaatjes… wat je lekker vindt.

Dit gerecht is leuk voor een borrel, maar ook als diner (zorg dan voor voldoende brood en eventueel nog wat extra dippers). Ook als voorgerecht om te delen kan dit prima. Je kunt er ook voor kiezen om kleine Camemberts te kopen en dus eenpersoonsfondues te maken.

Dit is toch een kaasgerecht? Ja, maar je eet echt veel groente hierbij. De kaas is alleen de dip.

Een gedachte over “Twee groentegerechten

  1. Marlou

    Die camembert is echt lekker he!! Nog lekkerder als je het kapje eraf snijdt, en wat kruiden zoals rozemarijn, wat peper en citroensap in het midden strooit en dan met kapje erop weer in de oven doet!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.