2014 GO!: aan tafel!

Mijn voornemens op het gebied van eten. En niet de classic: ik wil minder eten. Of: ik wil gezonder eten. Ik ben eigenlijk wel tevreden hoe het nu gaat. Nee, dit gaat meer over wat ik dit jaar wil proberen. Daar gaat ‘ie:

-Cocktails

Het is toeval dit ik deze lijst begin met drank, haha! Ik wil vaker een cockatil uitproberen. Als ik met vriendinnen cocktails ga drinken, ga ik altijd voor de klassiekers zoals ‘Tequila Sunrise’, ‘Margarita’ en ‘Mojito’. Ik wil alle classics geproefd hebben. Maar wat ik ook lekker vind, zijn cocktails op basis van champagne, prosecco of cava. En die wil ik dus wat vaker thuis maken.

Bloody Mary

Bloody Mary

Deze Bloody Mary’s maakte ik een paar weken geleden. Ik vond het niet vies, maar apart. Ik wil dus ook nog andere recepten voor hartige cocktails proberen.

-Vegetarisch

Wij eten ongeveer twee á drie keer in de week vegetarisch. Daar wil ik in 2014 mee doorgaan. Ik ben wel echt een vleeseter en kan vlees niet missen, maar af een toe een veggiedagje kan geen kwaad, vind ik.

Ik eet overigens geen vleesvervangers op de dagen dat ik vegetarisch eet. Het meeste is me te zout en er zijn genoeg andere dingen die het vlees, voor mij dan, kunnen vervangen. Ik kreeg ooit eens de tip om, in plaats van een vegaburger, een portobello te roosteren of te bakken en die als burger te gebruiken. Werkt perfect en is superlekker. En doordat deze paddestoel ook echt heel vlezig en vol is, mis je het vlees echt niet.

-Classics

Ik heb altijd al graag gekookt en van alles uitgeprobeerd, maar nooit echt klassiekers. Daar ben ik een aantal jaren geleden pas mee begonnen. Met klassiekers bedoel ik: Ceasar salad, Hongaarse goulash, een hele kip bereiden, Mississippi mud pie, bouillabaisse, ouderwetse erwtensoep… you get the point. Als ik er zo aan denk, dan is mijn lijstje met uitgeprobeerde klassiekers al best lang. In 2014 wil ik dat voortzetten. Ik zou bijvoorbeeld nog wel eens een gevulde kalkoen willen maken voor kerst. Of Beef Wellington. Of île flottante. Of gegratineerde uiensoep. Of… Wow, ik wil nog zoveel.

-Weekmenu’s maken

Twee jaar geleden ben ik begonnen met het maken van weekmenu’s. Dat houdt in dat ik maar eens per week boodschappen doe. Daarnaast haal ik nog wel vers brood en daarbij misschien iets dat ik vergeten ben, maar écht boodschappen doen gebeurt maar eens in de week.

Ik ben dit gaan doen om geld te besparen, maar vooral omdat we eigenlijk zomaar wat kochten als het even snel-snel-tussendoor moest. We waren meer tijd kwijt met de boodschappen (want vaker) en we gooiden veel meer weg. Nu denk ik heel bewust na over wat we kopen. Dus over wát, maar ook over de hoeveelheden. Ik pak minder snel mis in de voorraadkast. En alle tijd die ik overhoud als ik maar eens in de week naar de supermarkt hoef… die kan ik wel beter besteden!

Inmiddels ben ik aardig bedreven in het maken van weekmenu’s en ik ben dan ook bezig met een e-book hierover.

-Limonade/ijsjes/vruchtensap

Lemonade

Lemonade

Beetje vage titel misschien, maar komende zomer wil ik dus nog vaker zelf ijsjes en limonade maken. Dat is lekkerder én gezonder. Bovendien staat het heel leuk, een kan verse limonade op tafel. Ook met verschillende vruchtensappen wil ik meer experimenteren. Met kruiden erin bijvoorbeeld. Vorig jaar maakte ik wel eens munt-citroen limonade en aardbeien-basilicum sap. Lekker!

Over een paar dagen het volgende deel van mijn goede voornemens. 2014 GO!

Een gedachte over “2014 GO!: aan tafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.