The books I read… (part one)

Als kind las ik heel veel. Ik heb een groot deel van de kinderboeken in de plaatselijke bibliotheek gezien en er lag ook altijd een leesboek in mijn laatje op school. Oké, dat laatste moest, maar dat vond ik geen straf.

Er waren ook verschillende informatieve boeken in de bieb die ik erg leuk vond. Deze bijvoorbeeld:

Deltas Grote Encyclopedie voor Kinderen

(bij Bol.com staat dat dit boek uit 2004 komt, maar dat zal dan een latere druk zijn)

Er was ook een nog groter en dikker boek dat alleen over de wereldgeschiedenis ging (ook voor kinderen), maar hoe dat precies heette, weet ik niet meer. Dat boek heb ik zo vaak geleend! Er stonden geweldige foto’s in, van over de hele wereld.

En de kookboeken speciaal voor kinderen, vond ik ook leuk. Vooral die van ‘Het Kinderkookcafé’ en het ‘Roald Dahl Griezelkookboek’. Daarin werden allerlei gerechten uit zijn boeken gemaakt, zoals de vogelpastei uit ‘De Griezels’ en de grote chocoladecake uit ‘Matilda’.

Qua fictie las ik alle boeken van Roald Dahl, daarom vond ik dat kookboek natuurlijk ook zo leuk. ‘De heksen’ was mijn favoriet. En ik las boeken van Carry Slee. Eerst de boeken over Iris en Michiel (voor de jongere kindjes) en daarna ook ‘Verdriet met mayonaise’ en ‘Kilometers cola en knetterende ruzie’. ‘Spijt!’ vond ik haar beste boek. Aangrijpend, spannend, het zette je aan het denken.

Andere kinderboeken die me altijd zijn bijgebleven:

-‘Mijn tweede solo’ van Els Beerten. Een spannend boek over ballet.

-‘Mijn vader woont in Rio’ van Burny Bos. Spannend en eigenlijk heel zielig. Er is ook een film van.

Voor altijd, altijd

-‘Voor altijd, altijd’ van Bart Moeyaert. Dit boek kreeg ik cadeau. En eerlijk gezegd vond ik het in eerste instantie een beetje stom. Want het was een vaag verhaal, vond ik. En zielig, ook. Maar ik heb het bewaard en jaren later nog eens gelezen. Toen snapte ik het. En vond ik het mooi. Ik heb het nog steeds.

-‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M. G. Schmidt. Een classic! Ik ga het over een tijdje ook zeker kopen voor Stevie. Daar wil ik nog wel een paar jaar mee wachten, want ik weet nog dat ik zelf best bang was van de Heen- en Weerwolf, haha! Ook het grote ‘Jip en Janneke’ boek vond ik super, dus da’s er ook nog eentje voor de verlanglijst.

-Een heel spannend boek over een ontvoering op een woonboot. Ja, dit klinkt heel vaag, maar als iemand weet hoe dit boek heet, laat dan aub een reactie achter. Volgens mij ging het over een meisje. Ze werd ontvoerd en meegenomen naar een woonboot. Vrijwel het hele boek speelt zich daarop af. Ik heb het destijds gelezen in de Kinderboekenweek, denk ik. Of in ieder geval een lees-project, waarbij je steeds een sticker op zo’n afvinklijst kreeg als je een bepaald boek gelezen had. Ook geen idee meer hoe dat heette, haha!

Een zusje voor Herrie

-‘Een zusje voor Herrie’. Dit boekje vond ik als vierjarige geweldig! Mijn opa en oma hadden heel veel boekjes om uit te kiezen, maar ik koos altijd dit als ik voorgelezen wilde worden. Ik kende de tekst uit m’n hoofd, dus in principe had ik mezelf wel kunnen ‘voorlezen’, maar dat was niet mijn bedoeling. Het gekke is, dat de titel nooit goed in m’n hoofd heeft gezeten. Ik heb namelijk jarenlang gedacht dat het boekje ‘Herrie krijgt een zusje’ heette. Toen ik zwanger was, ging ik op zoek naar dit boekje, omdat dit voor mij gold als ‘mijn eerste boekje’. Maar als ik ‘Herrie krijgt een zusje’ intypte, kwam ik op niks uit. Blijkt het boek zo niet te heten!

-‘Pippi Langkous’ van Astrid Lindgren. Ofcourse!, wil ik bijna zeggen. Ik had de versie ‘met al haar kleurige avonturen in één groot boek’. Ik heb hier nog eens een verhaaltje uit voorgelezen tijdens een voorleeswedstrijd, haha! Dat moest dan compleet met stemmetjes (én oogcontact! Vooral oogcontact!).

Nu lees ik niet zo vaak meer. Tenminste, geen fictie. Jammer eigenlijk. En áls ik dan een boek lees, dan is het van een Nederlandse schrijver. Ik vind vertalingen soms zo jammer/slecht. Daarom is het volgende boek (boeken) ook echt een beetje een smet op mijn leeslijst, hihi!

-De gehele ‘Babysitters club’-reeks! Man, ik had zelfs de omnibus en een -slecht nagesynchroniseerde!- film. Mijn zusje en ik hebben de reeks ook echt gespaard. Als ik ze nu teruglees… tenenkrommend. Het is een beetje als die doktersromannetjes. Het werkte ook echt verslavend, want je had zo’n boekje zó uit en dan wilde je de volgende. De boekjes waren steeds uit een ander oogpunt, steeds één van de vijf babysitters. Ik weet nog dat ik een favoriet had (of twee), maar welke? In ieder geval niet Gertie. Dat weet ik dan nog wel. Maar omdat ik ze allemaal gelezen wilde hebben, las ik ‘haar’ boekjes ook, haha!

Zo. Ik ben nog zeker twintig boeken vergeten, die destijds wel op m’n favorietenlijstje stonden. Maar goed… Oja, ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman! En ‘Die rotschool met die fijne klas’ van Jaques Vriens. En als tiener las ik ‘Christiane F’. Dat vond ik heftig! En niet op de manier hoe we ‘heftig’ toen gebruikten (cool, vet, gaaf, haha!), maar echt ‘zware kost’.

Morgen naar het heden. Naar de boeken die wij (Stevie en ik) nu lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.