Azijn

Domme dinsdag tip: schoonmaken met azijn

Misschien weet je dit allang, misschien is het nieuw voor je: met azijn kun je prima schoonmaken. En denk niet ‘maar dan ruikt alles zo zuur’, want dat is niet zo. Die geur vervliegt ook weer snel.  Bovendien is azijn goedkoper dan allesreiniger, zeker als je merken koopt.

-Azijn kan bacteriën en schimmels bestrijden en het ontkalkt.

-Azijn is niet giftig. Fijn, zeker met kleine kinderen of huisdieren.

-Een beetje azijn in je waterkoker. Twee keer laten koken en daarna nog twee keer met gewoon water (tussendoor water verversen). Waterkoker ontkalkt! Werkt ook voor veel koffiezetapparaten.

-Leg de douchekop een nachtje in onverdunde azijn. Wellicht kun je de kop er echt afschroeven, nog beter. Heb je een douchekop die niet los kan (bij sommige stortdouches bijvoorbeeld), doe dan wat azijn in een zakje en maak dit zakje om de douchekop vast, zodat de douchekop in de azijn zit. De kalkdeeltjes laten dan los van de douchekop, omdat azijn ontkalkt.

-Azijn bij je wasmiddel in plaats van wasverzachter. Gebruik dan minder wasmiddel. Het gaat ook de zweetgeur in je (sport)kleding tegen en de kleuren van je kleding blijven mooier. Het houdt meteen je wasmachine schoon, lees hier maar. Azijn is -meestal- ook te gebruiken door mensen die niet tegen wasverzachter kunnen.

-De magnetron schoonmaken. Een verschrikkelijk klusje, vind ik. Maar, deze tip is geweldig: zet een bakje azijn in de magnetron en zet de magnetron aan, zodat de azijn warm wordt. De azijn stoomt zo je magnetron schoon. Alleen met een doekje navegen!

LET OP!: IK GEBRUIK ALTIJD NATUURAZIJN, dus de azijn die ook eetbaar is. Er bestaat ook schoonmaakazijn (gebruik die liever niet voor je wasmachine!), maar het grote ‘niet giftig’-voordeel valt dan weg.

Met natuurazijn (eetbaar) kun je ook je stoofvlees zachter krijgen (zuur maakt het vlees zachter, gewoon een scheutje erbij doen). Of een lekker bijgerecht voor bij nasi maken: komkommerlinten (dunschilller, kaasschaaf) marineren in water met een scheut azijn, eventueel wat sesamzaadjes erbij, en klaar!

Zoals je ziet, kun je met azijn alle kanten op. En er zijn vast nog veel meer tips (kijk maar eens hier of hier). Ik sla nog maar een fles in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.