Boeken

The books I read… (part two)

Gisteren kon je hier lezen over de boeken die ik als kind las. Vandaag gaat het over de boeken die Stevie en ik nu lezen. Stevie is lid van de bibliotheek, maar af en toe koop ik ook boekjes voor haar. Het liefst boekjes die ‘blijven’, een soort van klassiekers. Ik vind een boekje ook altijd leuk als cadeautje voor haar. Zo kreeg ze als baby al ‘Dribbel’ en ‘Het mooiste visje van de zee’ (kraamcadeautjes, leuk hè). En voor haar tweede verjaardag heeft ze ook een boekje uit de ‘Gouden boekjes’-serie gehad, zo leuk!

Boeken

Deze kreeg Stevie vorig jaar van Sinterklaas. ‘Max en de Maximonsters’ van Maurice Sendak. Ze ‘leest’ dit boek sindsdien minimaal één keer per week. We doen de klauwen na en maken de geluiden (‘stootten zij hun vreselijke gebrul uit’). Ik had het boek vroeger ook, dus het is ook jeugdsentiment. Maar vooral, het is een prachtig boek. Die illustraties! Ge-wel-dig!

Boeken

Dit boekje was een cadeautje bij het lidmaatschap van de bibliotheek. Het zat in een koffertje, samen met een stoffen boekje van ‘Kikker’ (Max Veldhuijs). Iedere bladzijde van ‘Daar buiten loopt een schaap’ van Mies van Hout gaat over een ander kinderliedje en de illustraties zijn prachtig. Grappig detail voor ons: mijn moeder heeft bij Mies van Hout in de klas gezeten.

Boeken

Tweeënhalf jaar geleden gekregen, nu één van Stevie’s favorieten: ‘Dribbel’ van Eric Hill. Ze leest dit boekje zelf voor. “Zit hij in de kast?” “Neeeeeeee. Daar zit een aap met een banaan. Oeh oeh, aah aah!”

Boeken

Uit de ‘Gouden boekjes’-serie: ‘Vijf brandweermannetjes’. Dit was een cadeautje en een schot in de roos. Er staan veel geluiden in, de sirene bijvoorbeeld, dus Stevie vindt het geweldig om uit dit boek voorgelezen te worden.

Boeken

‘Hans en Grietje’ van Louise Rowe. Als je goed kijkt, zie je het al; het is een pop-upboek. Zie hier:

Boeken

Mooi!

Boeken

Dit boek hebben we vooral de laatste tijd veel gelezen, omdat we naar de Efteling gingen. Ook het sprookjesboek is er bijgehaald. Dan konden de sprookjes alvast een beetje gaan leven.

Boeken

Een pop-upboek van ‘Het mooiste visje van de zee’ van Marcus Pfister. Het is eigenlijk de voorloper van het eerste boek, want het eindigt met: ‘Dan vertelt de kleine blauwe vis aan iedereen het bijzondere verhaal, over hoe Regenboog hem ooit een van zijn schitterende schubben heeft gegeven.’

Boeken

Dit boek heeft Stevie eigenlijk nog niet, maar ik heb het wel in huis. Het is nu eind november. Snapt u? Dit boek werd me aangeraden in de kinderboekwinkel (de Boekenberg, Kleine Berg 48 in Eindhoven. Aanrader!) en inderdaad, het is écht een leuk verhaal. Ik heb het alvast gelezen, haha! Het is anders, origineel. En de illustraties zijn super.

En deze boeken liggen momenteel op mijn nachtkastje:

Boeken

‘Elke dag een feest’ van… IKEA. Het is eigenlijk een soort catalogus, want er is veel met IKEA-producten gewerkt. Het is ook niet een boek om te lezen, maar om inspiratie uit op te doen. Er staan ook nog een aantal recepten in en er zitten leuke ansichtkaarten bij. Bovendien is het maar 7 euro (5 euro als je een IKEA Family Card hebt), dus een miskoop zal dit boek nooit zijn. Alleen al voor de kaarten. Leuk boek om in te bladeren!

Boeken

‘Prikkel de koopknop’ van Carin Frijters. Een heel mooi vormgegeven boek over marketing, consumentengedrag en een beetje psychologie en technologie. Ik heb het eigenlijk cadeau gedaan aan Dennis, hihi! Dat was wel grappig, want ik bestelde het boek online en had het twee weken voor zijn verjaardag al in huis. Dus ik las het alvast, want ik was zelf zo benieuwd. Er staan dus ook onderzoeksresultaten in van hele gave experimenten die in winkels zijn uitgevoerd. Superinteressant! De dagen nadat ik het gelezen had, begon ik mijn vriendinnen te vervelen met feiten en weetjes uit het boek. Nu, moet je weten, zitten mijn vriendinnen geen van allen in dat vakgebied, dus ik vermoeide ze nogal, haha! Dus drie dagen voor Dennis’ verjaardag kon ik mijn mond niet meer houden en gaf ik het cadeau alvast. Gelukkig vond hij het net zo interessant als ik en dus hebben we nog weken over dit boek gepraat. Zonder er anderen mee te vervelen, haha!

Op het moment ben ik niet bezig in een leesboek. Jammer eigenlijk, want ik lees heel graag. Nu zijn dat vooral tijdschriften, blogs en marketingboeken. Ik lees graag boeken van Nederlandse schrijvers (vertalingen vind ik jammer/soms slecht). Een Engels boek dat ik per se wil lezen, lees ik in het Engels. Zo las ik de originele versies van ‘Boy’ en ‘Solo’ van Roald Dahl.

Verder ben ik echt zo’n type van de leeslijst van de middelbare school. Ik las ‘Karakter’ en ‘Bint’ van F. Bordewijk, ‘Kaas’ van Willem Elsschot en ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. Mijn absolute favoriet is trouwens nog steeds ‘Siegfried’ (ook van Mulisch). Het boek gaat over de mogelijkheid dat Hitler een zoon had. Ik ben totaal geen liefhebber van oorlogsboeken of geweld in het verhaal, maar dit boek is zo goed geschreven en met feiten doorweven, dat je op het eind denkt: tja, misschien wel. In één ruk uitgelezen! Daarna uitgeleend, maar aan wie…? Tegenwoordig schrijf ik uitleningen op in mijn agenda. Even een tip tussendoor.

‘Siegfried’ heb ik trouwens gelezen op aanraden van mijn lerares Nederlands. Zij raadde me eerder ook al eens ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong aan. Dat kwam eigenlijk omdat ik ‘Kaas’ had gelezen en dat boek vond ze te dun, haha! Was ook wel zo. Dus moest ik daarna een dikke pil lezen. Zo, dat heb ik geweten! Ik was echt nog eventjes in de war van dat boek. Ik vind het wel een aanrader, want het was erg spannend.

Een ander spannend boek, vind ik ‘Wie scheep gaat’ van Rascha Peper. Het enige boek op mijn lijst dat ik niet gelezen had. Met andere woorden: ik haalde een samenvatting van internet. Slecht, hè. Het ergste was nog, dat ik het boek zelfs gekocht had. Niet geleend bij de bieb, nee, gekocht. Ik las de eerste twee hoofdstukken en kwam erachter dat het steeds uit een ander oogpunt was. ‘Ja daag, dat vind ik ingewikkeld’, dacht ik. En ik las het dus niet. Ik werd natuurlijk meteen gesnapt tijdens mijn mondeling. Gelukkig had ik de rest van de boeken wél gelezen en ook hele uitgebreide boekverslagen gemaakt, dus dat mondeling kwam toch nog goed. Een paar maanden geleden heb ik het alsnog gelezen. Zo’n tien jaar te laat. Spannend, boeiend en dat van die verschillende oogpunten was helemaal niet zo verwarrend en ingewikkeld als ik gedacht had.

Een lange lap tekst dit. Je had ook een boek kunnen lezen, in deze tijd. Nou ja, een dun boek dan. Zoals ‘Kaas’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.