Uien tarte tatin

Dit is een multi-inzetbaar recept! Het is de semi-hartige variant van een tarte tatin met appel. Deze uien tarte tatin is lekker als lunch, maar als je er een simpele groene salade bij serveert, is het ook een goed diner. Én, met een beetje brie of geitenkaas erbij, heb je ook een lekker kaasdessert.

De die-hard tarte tatin-fan zal dit misschien geen tarte tatin vinden, aangezien ik geen karamel maak vooraf. De karamel maakt zichzelf namelijk, onderin de bakvorm.

Je hebt nodig:

-vier velletjes bladerdeeg
-ongeveer vijf middelgrote uien
-(room)boter
-een laurierblaadje
-drie kruidnagels
-suiker
-een groot glas rode wijn
-eventueel brie of geitenkaas

En ook: een vierkante of rechthoekige bakvorm. Ik gebruik deze.

En zo maak je de uien tarte tatin:

Haal vier vellen bladerdeeg uit de diepvries om licht te ontdooien.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Uien tarte tatin

Snijd de uien in halve ringen en smelt ondertussen wat boter in een steelpannetje. Bak de uien aan en blus ze dan af met de rode wijn. Laat de alcohol verdampen en zet het vuur dan laag. Voeg het laurierblaadje, de kruidnagels en een flinke schep suiker toe. Roer even door en laat, met het deksel erop, pruttelen. Als het vocht ongeveer weg is, zijn de uien klaar.

Uien tarte tatin

Beboter de bakvorm en bestuif deze daarna met suiker.

Uien tarte tatin

Schep het uienmengsel in de bakvorm. Verwijder het laurierblaadje en de kruidnagels.

Uien tarte tatin

Leg de bladerdeegvellen op het uienmengsel. Ze moeten elkaar een klein beetje overlappen.

Uien tarte tatin

Prik luchtgaatjes in het bladerdeeg.

Uien tarte tatin

Stop de randen, met behulp van de achterkant van een vork bijvoorbeeld, in.

Uien tarte tatin

Ja, helemaal rondom.

Bak de tarte tatin op 220 graden tot het bladerdeeg goudbruin is. Zet een bord omgekeerd op de bakvorm (you get my point?) en zwiep de bakvorm en het bord in één snelle beweging om, zodat de tarte tatin op het bord komt met de uienkant boven.

Snijd de tarte tatin als een taart en serveer eventueel met wat geitenkaas of brie.

Uien tarte tatin

Dit is echt één van m’n favoriete recepten. Omdat het niet zo moeilijk is, maar toch -soort van- spectaculair. En je kunt er dus alle kanten mee op.

Ik heb ook wel eens eenpersoons-taartjes gemaakt in een muffinpan. En zelfs borrelhap-formaat in een mini-muffinpan, kijk maar:

Hapjes

Tussen de gehaktballetjes (rechts) en de salade Caprese om een stokje in.

Uien tarte tatin, probeer het eens!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *