Strawberry leather (aardbeien leer)

Strawberry leather (aardbeien leer) met receptprintable

Snoep, maar dan gezonder. Dit strawberry leather, aardbeien leer dus. Het is eigenlijk gedroogd aardbeiensap en het voelt ook als een soort leer aan. Van dit soort recepten denk ik altijd: ja ja, dat gaat er bij mij echt niet zo uitzien, maar meteen de eerste ‘batch’ lukte. Hoezee!

Strawberry leather (aardbeien leer)

Je maakt het aardbeiensap iets zoeter met honing. Suiker mag ook, maar aangezien je het sap niet verwarmd voor het de oven in gaat, lijkt honing mij beter te mengen. Opgerold en bewaard in een goed sluitende trommel kun je dit snoep ongeveer een maand bewaren.

Je hebt nodig:

-een bakje aardbeien
-een eetlepel honing

En verder:

-een bakplaat met bakpapier of siliconen matje
-een blender of staafmixer met beker
-een paletmes of spatel
-een mesje

Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en was de aardbeien goed. Pureer ze dan, samen met de honing, in een blender of met de staafmixer. Giet het sap op de bakplaat. Smeer het sap gelijkmatig uit. Probeer dit zo nauwkeurig mogelijk te doen.

Zet de bakplaat in de oven en bak het sap (klinkt raar!) ongeveer 2 á 3 uur. Voel af en toe voorzichtig aan het leer of de bovenkant nog plakkerig aanvoelt. Is dat het geval, dan ben je er nog niet. Zodra de hele lap droog is en niet meer plakkerig aanvoelt, zet je de oven uit.

Het leer is nu heel hard geworden en als je het nu zou snijden, zou het breken. Wacht een flink aantal uren (het liefst een hele nacht) en snijd de lap dan in repen. Je merkt vanzelf wanneer dat kan, want het leer is dan weer zachter geworden. Rol de repen voorzichtig op en bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

NOTE: de baktijd kan nogal variëren. Dat hangt van je oven af, van de dikte van het leer (hoe dik of dun je het uitgespreid hebt op de bakplaat) en van de sappigheid van de aardbeien. Heb geduld!

Klik hier om naar de ‘Printables en freebies’ te gaan om dit recept als printable te downloaden. Je kunt ‘m dan uitprinten en bij de hand houden terwijl je dit maakt (of in je receptenschrift stoppen).

Strawberry leather (aardbeien leer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.