IKEA hacks

Ongeveer een maand geleden viel de nieuwe IKEA-catalogus op de mat. Of, zoals mijn vriendin Willeke ‘m noemt: de bijbel. Ik heb er voor haar verjaardag eens eentje kapot geknipt (en daar een briefje in verstopt) en dat was toch wel een ding. Maar goed, terug naar de catalogus. Wat ik op de een of andere manier al verwachtte, stond er ook echt in: IKEA hacks. Andere manieren om een IKEA-product te gebruiken. Dus een prullenbak die -omgekeerd en aangepast- een lampenkap wordt. Of een broekhanger die gebruikt wordt als fotolijst.

‘Crisis’. Ik vind het een beetje een vies woord ondertussen, maar toch, we hebben er met z’n allen nog steeds last van. Meubels worden wat vaker gerecycled. Waar je eerst je kastje op Marktplaats zette of misschien wel weggaf of naar de milieustraat bracht, geef je het nu eerder een likje verf. IKEA speelt daar goed op in, vind ik. Zij zien dat ook wel gebeuren en in plaats van het tegen te gaan, wat in veel branches wel geprobeerd wordt, spelen zij er juist op in. In de catalogus worden concrete tips gegeven, bijvoorbeeld de ronde lamp van rijstpapier die, met IKEA-verf uiteraard, van een paar stippen wordt voorzien. En de twee matrassen die een op maat gemaakte hoes krijgen van IKEA-stof om zo een bank te vormen. Out of the box. Creatief. Flexibel.

Een hele tijd geleden schreef ik al eens (hier) over ‘alles omgooien’. Waarom staat je bank daar? Staat de bank daar echt het handigst? Of geeft een nieuwe plek weer mogelijkheden? Dat gaat dan over de plaats van de meubels. Maar je kunt ook eens nadenken over de functie.

IKEA hacks

Op bovenstaande foto zie je mijn werkhoek. De tafel is een eettafel van IKEA. Ik gebruik ‘m als bureau. Het groene kastje heb ik erbij gekocht, zodat de tafel ook echt een bureau werd; het past er precies onder. Overigens was het groene kastje eerst oranje. Deze kleur was ook verkrijgbaar bij IKEA, maar ja, ik had de oranje al, dus heb ik ‘m maar geverfd.

Je ziet het niet zo goed op de foto, maar het bronzen kastje (brons komt niet zo lekker over op mijn foto’s) is een IKEA PS-kastje dat voorheen rood was. De zwarte kastjes hebben wij eerst gebruikt als dressoir. Toen hingen ze lager aan de muur uiteraard. Bij IKEA heb ik ze ooit zo gezien als hierboven; als een soort keukenkastjes. Toegegeven, dit blijven allemaal kastjes, maar met hoogte (dressoir versus keukenkastjes) en combinaties (tafel + kastje = bureau) kun je al veel doen.

IKEA hacks

Onze antieke magnetron, haha! Deze is van mijn opa en oma geweest. Hij werkt echter nog perfect, dus waarom een nieuwe kopen? Het groene kastje waar de magnetron in staat, is een computermeubel. De witte plaat was eerst een uitschuifbaar deel voor het toetsenbord. Het onderste gedeelte had dus een uitsparing bij wijze van beenruimte. Ik haalde de plaat los en schroefde ‘m lager weer vast, zodat er een legplank ontstond, waar nu dus de magnetron op staat.

Overall gezien zijn onze meubels een mix van oud, zelfgemaakt en IKEA. En meerdere meubels hebben al een reis door het huis gemaakt. Zo stonden de stellingkasten die nu onze woonkamer sieren, eerst op zolder (waar ze, denk ik, ook een beetje voor bedoeld zijn, maar hé, wie bepaalt dat?!). Onze plastic fauteuils stonden eerst binnen en nu buiten. En onze tuintafel stond eerst buiten en nu binnen.

Om nog meer inspiratie op te doen, heb ik een Pinterest-board gemaakt met IKEA-hacks (klik hier om naar het board te gaan). En er bestaat een website: www.ikeahackers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.