Homemade wedding

Homemade wedding

Op 17 september 2010, vandaag drie jaar geleden, trouwde ik met Dennis. Er was ook regen, net als vandaag, maar dat mocht de pret niet drukken. Wij hadden wat je noemt een homemade wedding. De hapjes, de taart, de jurk… allemaal zelfgemaakt. Tafels, koffiezetapparaat, kapstokken… allemaal geleend. Veel werk, maar zó leuk om te doen.

De foto’s zijn vrij donker. Dat komt omdat onze locatie, een loods, vrij donker was (was maar goed ook, zeker later op de avond) én omdat de foto’s gemaakt zijn met wegwerpcamera’s en mijn oude, niet-zo-super camera. Ik wil de foto’s toch laten zien, omdat je zo wel een goed beeld krijgt van alle zelfgemaakte elementen. Een bruiloft; zo kan het ook!

De ceremonie:

’s Middags zijn Dennis en ik naar het gemeentehuis gegaan om het officiële gedeelte te ‘regelen’. Even tussen het bakken van de taart en het ophangen van de slingers door. Onze échte ceremonie was ’s avonds. Onze vriend Jop speelde voor ‘master of ceremonies’; hij nam het gedeelte van ‘neemt gij…’ op zich. Compleet met verzonnen doopnamen (wij hebben er allebei geen) en ‘vows’ die hij vanaf zijn telefoon citeerde. Heel grappig!

De rest van de ceremonie spraken Dennis en ik om beurten. Waar normaal gezien wel eens stukjes gedaan worden (een quiz over het bruidspaar bijvoorbeeld), draaiden wij de rollen om. Tijdens onze ceremonie hebben we iedereen genoemd. Sommige mensen bedankten we voor iets speciaals. ‘Alle leuke stapavonden’ bijvoorbeeld of omdat iemand altijd voor ons klaarstaat. Over anderen vertelden we een leuke anekdote. Er werden ook een paar onthullingen gedaan en er kwamen ook wat inside jokes voorbij.

De ceremonie was dus ’s avonds en aansluitend was het feest. Voor beide ‘onderdelen’ was iedereen uitgenodigd, dus geen ‘daggasten’ of receptie of iets dergelijks.

De jurk:

Of eigenlijk, de jurken, want ik had er twee.

Homemade wedding     Homemade wedding

De eerste jurk droeg ik tijdens de ceremonie en de felicitaties daarna. Het is de trouwjurk van mijn moeder. Gelukkig paste ik er in! Over deze jurk droeg ik een kort, zwart jasje van leer. Ook droeg ik witte, kanten handschoentjes en een zwart tasje met roosjes.

Jurk twee maakte ik zelf. Het patroon voor het lijfje haalde ik uit een oude Burda (die ik inmiddels kwijt ben, zó jammer). Er zitten baleinen in en heeft een rits aan de zijkant. De rok is gemaakt van een katoenen basis met daarop laagjes tule. Nou ja, tule… een tweepersoons klamboe van Xenos, haha! Ik kon nergens tule vinden die naar mijn zin ‘viel’. Vaak was de stof te stug of er zaten kleine borduursels op. De verkoopster in de winkel zei: ‘je zoekt dus eigenlijk een soort klamboestof?’ Goeie tip, dacht ik. Een uur later had ik een klamboe thuis. De hoepel van de klamboe heb ik nog als decoratie gebruikt (aan het plafond gehangen, met bloemenslingers eraan).

De print op de jurk komt van een oud shirtje. Dat paste me al jaren niet meer, maar ik heb het altijd bewaard voor de print. Die heb ik voorzichtig uitgeknipt en daarna op het lijfje gestikt.

Homemade wedding

Bovenstaande schoenen droeg ik onder de lange jurk. Ze zijn van Vivienne Westwood + Melissa. Het zijn rubberen schoenen, heel apart. Je kunt ze nog steeds kopen, want ze worden steeds opnieuw uitgebracht. Wel in andere kleurtjes.

De groene laarzen met roze sterren zijn van Fornarina en niet meer verkrijgbaar, voor zover ik weet. Deze van Tony Mora lijken er wel op.

Homemade wedding

De ringen zijn niet serieus bedoeld, haha! We dragen allebei vrijwel geen sieraden (lees: Dennis nooit, ik in m’n oren… that’s it), maar we wilden wel het ‘ringenmoment’. Dus werden het deze van Bete Noire Jewellery. Mijn hartje is rood met rode glitters, Dennis’ hartje is alleen rood. En bij hem staat er ‘Britt’ op natuurlijk. Nu zitten de ringen in een mooi doosje.

Eten en drinken:

We kozen voor eten en drinken dat we zelf lekker vinden. Bier in flesjes, Mexicaanse hapjes, Indische gehaktballetjes, sushi, snoep, hot dogs…

Homemade wedding

De taart maakte ik zelf. De witte rozen bovenop zijn rood geschilderd, net als in het sprookje Alice in Wonderland (de koningin wil rode rozen in plaats van de witte die er al staan, dus worden ze over geschilderd). In de onderste laag komen speelkaarten terug (harten, ruiten…).

Homemade wedding

Naast de taart, hadden we een hele desserttafel. Met s’mores (koekje, chocolade, marshmallow), ganache in kleine glaasjes, cupcakes, koekjes met ‘Eat me’ erop, cakepops…

Homemade wedding

De thee werd gepresenteerd in een oud kistje voor naaigerei. Dat zette ik open en in ieder vakje zat een andere soort thee. Uiteraard met labeltje. Zelfs de weckpotten met suiker (rietsuiker, gewone suiker, kandij) kregen een labeltje.

Homemade wedding

De zwarte olijven zijn citroenolijven. Heel simpel recept: twee blikken zwarte olijven in een vergiet, goed afspoelen en dan in een weckpot doen. Rasp en sap van een citroen erbij en twee blaadjes laurier (in stukjes gescheurd). Giet dan lekkere olijfolie op de olijven en je bent klaar. Wel een paar dagen laten staan.

Homemade wedding

Zelfgemaakte salsa, Mexicaanse bonendip en guacamole voor bij de nacho’s. Er staat ook een potje koriander bij met een schaar eraan (met een lintje vastgemaakt aan het potje). Om zelf koriander door de salsa te doen.

Homemade wedding

Tapasbakjes om olijven in te doen. In de pan: gazpacho. In de weckpotten daarachter: zelfgemaakte croutons voor in de gazpacho. Later op de avond kwam hier ook nog een schaal Indische gehaktballetjes bij. En sushi. En Spaanse tortilla. En we hadden ook nog een aparte kraam met hotdogs. Ik had echt zo’n rood-wit gestreept dakje gemaakt (van zo’n speeltentje), maar daar heb ik helaas geen foto’s van.

Homemade wedding

Ik ben nogal een snoepkont. Dus hadden we ook een snoepjeskraam.

Homemade wedding

Hartjeslollies, salmiakkogels…

Homemade wedding

…XL-lollies, kaneelstokjes…

Homemade wedding

…zuurstokken. In de roze doosjes…

Homemade wedding

…ringpops!

Give-aways:

We hadden verschillende give-aways voor onze gasten. Ze konden zelf iets kiezen. Alles had overigens wel een thema: geluk!

Homemade wedding

Homemade wedding

Ik bestelde 144 kleine, houten gelukspoppetjes in verschillende kleuren. Iedere kleur had een andere betekenis en dus maakte ik kaartjes met daarop die betekenissen, onze namen en de datum.

Homemade wedding

Homemade wedding

Er waren ook kleine buddha-beeldjes, gelukspapier, geluks’geld’ (toko) en geluksmunten. En, zoals je hierboven ziet, condooms. Op het kaartje erbij staat ‘Get lucky’.

Homemade wedding

De give-aways hingen aan een ‘ladder’; eigenlijk een zijsteun van een stellingkast. Daar hing ik haken aan waaraan de verschillende gelukspoppetjes hingen.

Gastenboek:

In plaats van een gastenboek hadden we een receptenboek. Op de uitnodiging vroegen we iedereen een recept mee te nemen. Getypt, geschreven, in plaatjes, naar grootmoeders recept, uit de Allerhande… als het maar paste bij degene die het recept aan ons gaf. Dit receptenboek kijk ik nog regelmatig in (ik heb er ook al verschillende dingen uit geprobeerd) en het is echt nóg leuker geworden dan ik verwacht had. Zo persoonlijk!

Homemade wedding

Homemade wedding

De recepten werden bij binnenkomst in ontvangst genomen en in een map gedaan. Daar hadden we een tafel voor klaargezet. Daarop lag ook het ‘weggooiboeket’ (zie hierboven).

De entourage: (beetje raar woord hier, maar goed…)

Homemade wedding

Op de tafels stonden bakjes zelfgemaakte popcorn en blikjes pinda’s. Ik spaarde wekenlang allerlei glazen potjes en vaasjes en beschilderde en bestempelde die met hartjes en onze initialen. De bloemen waren simpel (onder andere kleine witte roosjes) en kwamen gewoon van de supermarkt (zelf ’s ochtends gehaald, haha!).

Homemade wedding

De kaarten die we kregen, konden we kwijt in deze brievenbus. Op de achtergrond zie je twee panelen met foto’s. De foto’s waren in de letters ‘D’ en ‘B’ opgehangen. Op de foto’s stonden wij zelf met mensen die ook op het feest waren. Dus een foto van Dennis met zijn moeder en een foto van mij met mijn nichtje bijvoorbeeld. Er waren recente foto’s, maar ook hele oude. Heel leuk!

Homemade wedding

Op iedere tafel lag een waaiertje met ‘Gespreksstarters’. Op ieder kaartje stond een vraag/opdracht (‘Vertel over je leukste stapavond ooit’ bijvoorbeeld). Op de achterkant stonden dan steeds de antwoorden van Dennis en mij. Wat wel grappig was, was dat wij tijdens onze ceremonie eigenlijk iedereen voor hadden gesteld. Iedereen werd immers een keer genoemd. Dus er hebben die avond ook mensen met elkaar gepraat die elkaar nog nooit ontmoet hadden. ‘Oh, was jij dat van dat avontuur op de kermis?! Ik heb al veel over je gehoord, haha!’

Homemade wedding

Dennis en ik maakten strikken en snorretjes (van hout) vast op stokjes en deden die in een krat met ‘Picture props’ erop. Op verschillende tafels lagen wegwerpcamera’s, uiteraard met een customized etiketje, dus gingen onze gasten zelf aan de slag met de foto’s.

Homemade wedding

Ja, er waren ook maskers, haha!

Homemade wedding

Ik maakte twee kroonluchters van speelkaarten en een droogmolentje voor sokken. Ik maakte ook nog een heel stel pompons in drie tinten roze.

Er was ook nog een mandje met daarop de tekst ‘Kick off your heels and dance’. Daarin zaten teenslippers in verschillende maten. En tijdens de ceremonie stond er een mandje met papieren zakdoekjes (met hartjes!).

Al het eten en de verschillende ‘kraampjes’ kregen een label/naambordje in dezelfde stijl. Maar ook de vuilnisbakken (‘Trash’), de koelkasten (‘Hier vind je de jello-shots’) en de afwaskrat (‘Dishes’) kregen bordjes. Ik printte ruim vijftig pagina’s met tags, bordjes en wegwijzers.

Homemade wedding

De uitnodigingen:

Ook zelfgemaakt. Het origineel is met pen getekend en daarna ingescand en geprint. In kleur, dus dan krijg je ook dat donkerblauwe van de balpen. Daardoor heb ik meerdere malen de vraag gehad of ik die uitnodigingen allemaal met de hand had geschreven, haha!

Homemade wedding

De buitenkant van de kaart was tegelijkertijd ook de enveloppe. Het waren dus opvouwkaarten. De verschillende motiefjes zijn gewoon inpakpapier. Ik kocht een paar rollen extra en liet dat op de bruiloft zelf ook steeds terugkomen (in labels bijvoorbeeld).

Iedere kaart kreeg trouwens een vintage postzegel. Ik heb ooit een grote enveloppe gekregen met verschillende, oude postzegels erin. De kaarten brachten Dennis en ik op de fiets rond. Kaarten die verder weg moesten, kregen nog een extra envelopje.

Homemade wedding

Homemade wedding

Het trouwalbum:

Bij zo’n doe-het-zelf bruiloft hoort geen gedrukt album, vind ik. Dan moet je gewoon je foto’s inplakken en er snorretjes op tekenen!

Homemade wedding

Homemade wedding

Homemade wedding

Homemade wedding

Die confetti… dat zijn de ‘hoekjes’ van de uitnodigingen. Kijk maar eens goed.

Homemade wedding

Homemade wedding

Oké, dit was ‘not your average wedding’. De band was bijvoorbeeld een Aerosmith-coverband (ik vind Aerosmith geweldig!) en de foto’s lijken meer op een carnavalsreportage dan op trouwfoto’s. Maar zo kan het dus ook!

Ik vind het nog steeds gaaf dat we het zo gedaan hebben. En ik ben ook nog steeds blij dat Dennis me gewoon liet doen toen ik zelfs deodorant en zeepjes met ‘ons’ eigen labeltje op de wc van onze locatie wilde leggen. En dat hij een echt streetdancedansje wilde leren voor onze openingsdans. We waren het er direct over eens dat we het zo persoonlijk mogelijk wilden maken. Dat onze gasten óns echt terug zouden zien in de ceremonie, in het feest, in de hapjes en in de aankleding. En dat we er tegelijkertijd een soort dank-feest van gemaakt hebben. Dat klinkt een beetje zweverig, denk ik, maar wat ik bedoel is dit: iedereen die er was, hoorde ook echt daar te zijn. En tijdens de ceremonie hebben we ook iedereen daarvoor bedankt (en genoemd).

Natuurlijk hebben we hulp gehad tijdens het opbouwen (en ook tijdens het opruimen…). Vriendinnen, vrienden, familie… En we hadden geluk met de band. Alle bandleden zaten ook in andere bands, dus dat ze allemaal konden was echt een wonder. Ook konden we diverse spullen lenen (tafels bijvoorbeeld) en was ik echt dolgelukkig toen ik mijn beste vriendinnen slingers op zag hangen en cocktails zag mixen (die hebben de andere gasten dus niet gehad, haha!). Wij hebben dit echt samen kunnen regelen en maken en dat maakt het zo bijzonder.

Het is een lang bericht geworden en als ik het zo terug lees, zou ik wel weer willen trouwen. Wel weer met Dennis overigens, haha!

Homemade wedding

4 gedachten over “Homemade wedding

 1. Janneke van den Akker

  Hoi Britt,

  Wat een enorme inspiratie is dit! ^_^ geweldig! =D Als ‘bride to be’ heb ik diverse blogs gelezen en wel wat ideeen opgedaan. Maar aangezien mijn vriend en ik allebei nogal niet van ‘volgens het boekje’ houden is goede ideeen vinden toch redelijk lastig 😉

  Zo laten wij bijvoorbeeld ook een vriend van ons de ‘babs’ zijn =) (tijdens het praktische deel kwamen we erachter dat een bijzonder ambtenaar handig zou zijn…maar we geven liever geen 1500,- aan een vreemde uit die ons komt vertellen dat we getrouwd zijn =P )

  Zijn er trouwens dingen die je anders gedaan zou hebben achteraf bekeke? Ik zie een heleboel blijheid, fun en eten op de foto’s, dus lijkt me stug haha 😉

  Grappig trouwens; ik heb ook Vivienne Melissa’s voor de bruiloft =D maar dan zwart met vleugeltjes, hihi ^^

  Groetjes,
  Janneke.

  Reageren
  1. BrittMeijs Bericht auteur

   Hoi Janneke,

   Ik ben toevallig BABS, haha! Dat was ik toen nog niet, hoor. En ik wist eigenlijk vrij weinig van het juridische/wettelijke gedeelte. Maar dat moet dus gedaan worden door iemand die beedigd is bij de rechtbank. En benoemd bij een gemeente. Je zou eens kunnen vragen of je gemeente trouwen op lokatie ondersteund. Dan kan de BABS naar je lokatie komen en daar het huwelijk voltrekken. En dan betaal je geen 1500 euro voor een ‘commerciele’ BABS.

   Wat ik anders zou hebben gedaan: niks. Misschien dat ik een of twee mensen zou inhuren om op de avond zelf wat mee op te ruimen tussendoor. Dus vuile vaat wegzetten, lege bierflesjes in kratjes dan, etcetera. En als ik het echt voor het zeggen had, dan was ik liever buiten getrouwd. Maarrr…dat is te onzeker qua weer. Dus ook dat had ik niet anders gedaan.

   Vivienne Melissa’s zijn zo gaaf! En ze lopen ook fijn, vind ik.

   Groetjes en heel veel plezier op de Grote Dag,
   Britt

   Reageren
 2. Mijntje

  Wauwwwww Britt, wat gaaf zeg! Wat een werk hebben jullie ervan gemaakt. Maar wel hartstikke gaaf! Echt een dag om never nooit meer te vergeten. xxx en liefs, Mijntje

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.