Wat eet je op een warme dag?

Heel warm vandaag! De thermometer geeft hier nu 34 graden aan. Ik houd van warm weer en kan er gelukkig ook vrij goed tegen. Het enige minpuntje: de vraag ‘wat eten we vandaag?’ vind ik op een dag als deze extra moeilijk te beantwoorden. En ik merk dat meer mensen hier last van hebben. Je hebt geen zin om uren in de keuken te staan en warm eten staat ook niet hoog op het verlanglijstje. Dus wat maak je dan? Wat eet je op een warme dag als deze?

Ik heb eens even door mijn Instagram-foto’s gescrolld en kwam de volgende gerechten tegen die op een warme dag prima zijn om te maken én om te eten:

wat eet je op een warme dag

Een lekkere, hartige linzensalade. Ik doe altijd voor een week boodschappen. Deze salade is heel geschikt voor het eind van de week. Alle ingrediënten zijn namelijk houdbaar, dus vacuüm of in potjes/blikjes verpakt.

Linzensalade

-een blikje voorgekookte linzen
-kappertjes
-een blokje feta
-een stukje worst (bijvoorbeeld cervelaat)
-olijven (kies de olijven die je het lekkerst vindt)
-augurken
-citroensap
-peper

Giet de linzen in een vergiet en spoel ze schoon. Laat de linzen uitlekken en doe ze op een schaal. Snijd de feta, de worst en de augurken in stukjes en verdeel alles over de linzen. Strooi er zoveel olijven en kappertjes op als je wilt. Maak het geheel af met een beetje citroensap en peper. Geen zout, want de olijven, de kappertjes en de worst zijn al zout genoeg.

Op de foto zie je onder in beeld ook nog een wortelsalade. Die maak je zo: rasp een paar wortels en maak deze aan met citroensap en een klein snufje gemalen komijn (begin met heel, heel weinig, komijn is al gauw te sterk en je kunt altijd nog meer toevoegen). Roer er nog een handje krenten doorheen en je bent klaar.

wat eet je op een warme dag

Ga barbecuen! Lekker buiten eten. En je hoeft niet alleen vlees op de barbecue te ‘gooien’, hè. Ook vis doet het erg goed (stevige soorten erop, minder stevige soorten in een barbecueschaal of in aluminiumfolie). Of wikkel eens een banaan in spek. Stukje aluminiumfolie erom en op de barbecue. Heerlijk!

wat eet je op een warme dag

Lekker old skool ‘koude schotel’. Ga los! Doe erbij wat jij lekker vindt. Ik ben zelf niet zo’n fan van de slasaus die er vaak bovenop gesmeerd is, dus laat ik die altijd weg. Bootjes van tomaat vind ik dan weer wel heel lekker, haha!

 wat eet je op een warme dag

Op dag twee eten wij de koude schotel dan altijd op brood (echt, da’s heel lekker). Ook lekker op de boterham (ook prima voor ’s avonds, niet alleen voor lunch): zelfgemaakt tonijnsalade. Tonijn uit een blikje vermengen met mayonaise, citroensap en kruiden naar smaak. Hierboven op de boterham met augurk, artisjok uit een potje en kappertjes.

wat eet je op een warme dag

Een kaasplankje. Normaal gezien zou je dit als borrelhapje of als dessert eten. Maar als je ‘m een beetje aanvult met -zelfgebakken- brood en (gedroogd) fruit, dan kan dit prima als diner dienen.

wat eet je op een warme dag

Rujak! Klik hier voor de receptprintable.

wat eet je op een warme dag

Hierboven zie je de rujak nog een keer, want ik eet ‘m eigenlijk altijd in combinatie met iets anders. In dit geval mijn versie van een waldorfsalade (geen combinatie eigenlijk, ik weet het, en dan ook nog die wortel erbij…).

Waldorfsalade VAN BRITT

Snijd een paar stengels bleekselderij en een zure, groene appel in stukjes. Vermeng dit met: crème fraîche, gedroogde cranberry’s en gehakte walnoten. Voor de variant met vlees kun je er in stukjes gesneden, gerookte kipfilet bij doen.

wat eet je op een warme dag

Soep! Maar dan wel koud, namelijk deze gazpacho. Gazpacho is een Spaanse, koude tomatensoep waar iedereen naar wens nog lekkers in kan doen, bijvoorbeeld olijven, komkommer, blokjes chorizo en/of croutons. Ik vind dit altijd een feestelijk gerecht, vooral ook omdat ik alle bijgerechtjes in kleine bakjes doe; dat ziet er dan zo gezellig uit op tafel. Een receptprintable volgt, ik ga eerst gazpacho eten! Vandaag in combinatie met zelfgebakken kaasbroodjes en een salade van grapefruit, venkel, feta en een beetje munt.

Wat eet jij op deze warme dag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.