Het kleinste kamertje… (met een gedichtprintable)

Vandaag een kijkje op de wc, haha! Hoe ik op het idee kwam voor deze blogpost weet ik eigenlijk niet meer. Waarschijnlijk omdat Stevie nu zelf naar de wc kan en dan moet ik dus mee en er op de grond bij gaan zitten. Soms zegt ze ook gewoon dat ze naar het toilet moet, om vervolgens alleen maar een beetje te zitten en te kletsen. Nu is ons kleinste kamertje ook wel erg gezellig, met veel spreukentegeltjes.

het kleinste kamertje

Dennis maakte een soort richeltje waar het betegelde gedeelte van de muur stopt en daar heb ik allerlei tegeltjes op gezet.

het kleinste kamertje

het kleinste kamertje

het kleinste kamertje

Een deel van de tegeltjes vond ik bij mijn ouders op zolder. De rest is gekregen of komt van de rommelmarkt.

De meeste tegeltjes zijn grappig, maar er zitten er ook een paar met echte wijsheden tussen.

het kleinste kamertje

‘Wie als vriend hier binnen gaat, kom nooit te vroeg, maar steeds te laat.’

Het miniatuur-scheepje heeft Dennis ooit gekregen. De stenen komen uit de Ardèche (van onze laatste vakantie).

het kleinste kamertje

Dit kastje was vroeger het ‘telefoonkastje’ bij mij thuis. Het telefoonboek lag erin en er stond een telefoon bovenop. Zo eentje met een draaischijf, maar daarna eentje met een omhulsel van doorzichtig plastic, zodat je alles binnenin de telefoon kon zien (draadjes enzo). Dat vond ik toch spannend! Zo ziet een telefoon er vanbinnen uit, dacht ik dan. Verder is mijn technische kant nooit gekomen, haha!

het kleinste kamertje

De houder voor het toiletpapier maakte ik zelf van een lange reep stof met Hollands motiefje.

het kleinste kamertje

De spiegel komt van IKEA. Ik heb ‘m al zeker twaalf jaar. Ik had toen een bankje op mijn kamer met een groot kleed met koeienvlekken eroverheen. Deze spiegel vond ik daar goed bij passen.

het kleinste kamertje

Misschien viel het je al op, maar naast de spreukentegeltjes heeft ons kleinste kamertje een beetje een Hollands thema. Het klompje was van een setje, maar helaas is er eentje gesneuveld. Stevie was daarbij en nu zegt ze telkens: “Eentje was kapot gegaan!” Wat is dat toch met kleine kindjes? Dat ze alles onthouden (het andere klompje is ruim een jaar geleden stuk gevallen) en er nog vaak iets over moeten zeggen?

het kleinste kamertje

Het linkertegeltje over ‘De Moderne Ondernemer’ kreeg ik van mijn opa en oma. Zij hadden een eigen bedrijf (onder andere een speelgoedwinkel, lucky me!) en dit tegeltje hing in het kantoor daar. Het tegeltje rechts, kreeg Dennis voor zijn dertigste verjaardag. De middelste tegel is de setlist van de band die op onze bruiloft speelde.

De volgende tegel is één van mijn favorieten. Nou, ja, het tegeltje op zich maakt niet dat ik ‘m zo grappig vind, maar om wat er mee gedaan is. Kijk maar:

het kleinste kamertje

Er staat eigenlijk ‘Mannen worden knapper naarmate ze ouder worden’, maar vriendin Femke maakte er, tijdens een feestje hier, iets anders van. Ze schreef de tekst op een servetje en ik heb het altijd zo laten zitten. Is toch veel grappiger zo?!

Dennis heeft eigenlijk ook een favoriet tegeltje, maar deze hangt niet bij ons op de wc. Het was een gedicht dat bij zijn oma op het toilet hing, opgeschreven in mooie, gekalligrafeerde letters en het ging zo:

Als je denkt: “ik ben verslagen”,
is de nederlaag een feit.
Als je denkt: “‘k zal niet versagen”,
win je op den duur de strijd.
Als je denkt: “ik kan het niet halen”,
is de tegenslag op til,
want het overslaan der schalen,
hangt voornamelijk af van Wil.

Moedelozen gaan ten onder,
door hun twijfel, door hun vrees.
Vechters winnen, door een wonder,
telkens weer de zwaarste race.
Denk: “ik kan het”, en dan gaat het.
Iedereen vindt bij wilskracht baat,
en in zaken wint de daad het
van het nutteloos gepraat.

Als je jammert: “ik ben zwakker
dan mijn grote concurrent”,
blijf je levenslang de stakker,
die je ongetwijfeld bent.
Niet de Goliathts en de rijken
tellen in de kamp voor zes,
maar de fermen, die niet wijken,
hebben vroeg of laat succes.

Even zoeken op internet levert op dat het van Jacob Cats moet zijn (1577 – 1660, dichter, jurist en politicus). Klik hier om het gedicht uit te kunnen printen. Kun je ‘m boven je bureau hangen of in het kleinste kamertje…

Meer spreuken en quotes? Klik hier om naar mijn Pinterest-board ‘Quotes’ te gaan. Er zitten grappige tussen (‘I’d agree with you, but then we’d both be wrong’), maar ook wijze lessen (‘Running away from your problems is a race you’ll never win’).

2 gedachten over “Het kleinste kamertje… (met een gedichtprintable)

  1. Kat

    Altijd gezellig om bij jullie naar de wc te gaan!
    Het tegeltje met: ’Wie als vriend hier binnen gaat, kom nooit te vroeg, maar steeds te laat.’ maakt dat ik me altijd welkom voel en standaard ‘te laat’ weer naar huis ga 😉 haha, mss niet waar het spreukje voor staat maar tis maar net hoe je t oppakt!

    gr. kat

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.