Domme dinsdag tip: wasmachine schoonmaken

Laatst kon je hier al een ‘domme dinsdag tip’ lezen over het opvouwen en vervoeren van een blouse. Heel saai, maar wel functioneel. Nu heb ik wel vaker van die simpele dingetjes, waarvan ik dan denk: daar kan ik de lezers van het blog misschien wel blij mee maken, maar het is zo ontzettend mutserig. Dus pak ik het voortaan zo aan: als ik weer een bruikbare, maar suffe tip heb, dan plaats ik die op dinsdag, onder de noemer ‘domme dinsdag tip’. Vandaag de wasmachine schoonmaken. En nog een kleine tip vooraf: zelf ‘fabric spray’ maken.

Dat komt zo: Stevie is sinds een aantal weken zindelijk, maar zo in de beginfase van de ‘potty training’ wil er nog wel eens een ongelukje gebeuren. Dus toen Dennis een berichtje stuurde met ‘neem iets van ‘Febreze’ mee’, wist ik eigenlijk al hoe laat het was. Ik zat lekker op het terras met vriendinnen en vergat die spray natuurlijk totaal. Eenmaal thuisgekomen, zocht ik op Pinterest naar een recept voor homemade fabric spray, want dat is wat Febreze is.

Wasmachine schoonmaken

Het lelijkste etiket dat ik ooit maakte. En toen dacht ik: masking tape doet veel! Maar je ziet het, masking tape deed het ‘m hier niet, haha!

Een recept voor fabric spray:

-Een dopje wasverzachter
-Een lepeltje baking soda
-Warm water
-Een plantenspuit of een lege fles met spraydop

Doe de wasverzachter en baking soda in de flacon. Vul aan met warm water. Dop erop, even goed schudden en klaar!

Ik gebruik zelf nooit wasverzachter, maar had nog wel zo’n probeerverpakking uit een tijdschrift liggen. Dat was precies voldoende. Je kunt dus fabric spray maken in alle wasverzachtergeuren.
Voor de spuitbus gebruikte ik een lege sprayflacon van multireiniger. Geen idee wat dat precies is, haha! Ooit gekregen zelfs. Ja, ik krijg blijkbaar zulke cadeau’s…

Toen ik op zoek was naar het recept voor fabric spray, kwam ik ook heel veel tips tegen over ‘de was doen’ en het schoonmaken van de wasmachine. Het schoonmaken van de wasmachine, wanneer heb ik dat voor het laatst gedaan…?

Het meeste vuil zat op het deurtje. En dan aan de binnenkant. Het deurtje was dus als eerste aan de beurt. Ik gebruikte azijn en een sponsje om het schoon te maken (dankjewel Pinterest!) en dat werkte goed. Het rubber aan de binnenkant was gelukkig niet erg vies, maar is dat bij jouw wasmachine wel het geval, dan kun je een oude tandenborstel gebruiken om het schoon te maken. Dan kun je er goed bij.

Na het schoonmaken van de lade voor het wasmiddel, goot ik daar een beetje azijn in en vervolgens ook nog wat azijn in de trommel. Daarna zette ik de wasmachine aan op een lang en heet programma (kookwas).

Wasmachine schoonmaken

Azijn.

Een wasmachine heeft ook een filter, maar het filter zit niet bij elke wasmachine op dezelfde plek. Raadpleeg dus de handleiding van je wasmachine voor het reinigen van het filter.

Je kunt de viezigheid voor zijn, door dit af en toe te doen. Een vieze wasmachine, kan ook zorgen voor vieze- en zelfs beschadigde was. Gelukkig was mijn wasmachine niet erg vies, maar je ziet ook niet wat er vanbinnen aan de hand is, hè. Aan deze ‘wasregeltjes’ houd ik me altijd:

-Zet het deurtje altijd open als de wasmachine niet in gebruik is.

-Haal de was altijd uit de machine zodra deze klaar is. Laat je de was te lang in de machine zitten, dan kan deze verstikken.

-Schep of giet je wasmiddel netjes in de lade! Ja, elke keer! Niet haasten, gewoon secuur. Dan wordt de wasmiddellade (en de voorkant van de machine, en de vloer, en je handen…) veel minder snel vies.

-Realiseer je dat wasmiddel steeds geconcentreerder is geworden en wasmachines steeds ingenieuzer. Dat wil zeggen: je hebt minder wasmiddel nodig dan ‘vroegâh’, omdat het wasmiddel beter is én wasmachines veel minder water gebruiken. Een ecolabel is top; met minder water en op lagere temperatuur wassen is goed voor het milieu. Maar niet per se voor je wasmachine.

-Ik gebruik waspoeder, geen vloeibaar wasmiddel en geen wasverzachter. Ik heb een tijdje wel vloeibaar wasmiddel en wasverzachter gebruikt en ik merkte dat de wasmachine veel sneller vies werd. Ik zeg niet dat poeder beter is, hoor. Het werkt voor mij. Als ik op internet ga zoeken naar discussies over poeder versus vloeibaar, dan kom ik van alles tegen. Wat ik wél overal lees, is dat vloeibaar wasmiddel vetluis (ook wel: wasluis) meer in de hand werkt. Dit is een bacterie die leeft op de zeepresten die in je wasmachine achterblijven. Wassen op een hoge temperatuur gaat vetluis tegen.

-Nog een reden dat ik poeder gebruik in plaats van vloeibaar wasmiddel: er is mij ooit verteld dat, als je de timer van de wasmachine vaak gebruikt, je beter poeder kunt gebruiken. Vloeibaar wasmiddel zou beter werken als je de machine meteen aanzet, omdat het direct de wasmachine inloopt. Geen idee of dit waar is, maar aangezien ik vrijwel altijd de timer gebruik (ik was ’s nachts), pikte ik deze tip op.

-Een nadeel van waspoeder vind ik de witte puntjes die kunnen achterblijven op je donkere was. Dat los ik op door een beetje poeder op te lossen in water (in een wasbol). Onbedoeld was dit een hele flauwe grap…

-Vlekken ‘bewerk’ ik altijd eerst. Extreem vieze kledingstukken gaan apart. En uiteraard sorteer ik op kleur en soort. Ik zorg wel altijd voor een volle trommel; veel beter voor het milieu. Let op!: vol. Niet overvol. De was wordt dan niet goed schoon, omdat er geen plaats is om te ‘draaien’.

Nog een ‘droger-tipje’: wen jezelf aan, het stofnetje ALTIJD schoon te maken als je de was uit de droger haalt! Een droger met een vol stofnetje (heet dat eigenlijk wel zo, haha!) droogt niet goed en kan zelfs gevaarlijk zijn. Mijn wasmachine en droger staan op zolder en als ik daar stofzuig (regelmatig, want werkkamer) pak ik ook het deurtje van de droger (binnenkant) en het stofnetje mee.

Zo, heel dom was deze dinsdag tip eigenlijk niet, hè?! Zal ik nog iets zeggen over azijn en waarom ik daarmee schoonmaak? Nâh, dat komt een andere dinsdag wel weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.