zelf limonade maken

Zelf limonade maken, een how-to

Zelf limonade maken is heel makkelijk. Ik deed dat laatst voor Stevie’s verjaardag, maar ik vergat er foto’s van te maken. Toen schreef ik al dat er een how-to zou komen, maar wel met goed weer, want dan is homemade lemonade het lekkerst. Ik maakte ook nog een label voor op de fles.

Dit gebruikte ik:

zelf limonade maken

-een citruspers, maar een gewone handpers kan natuurlijk ook.

-citroenen en/of sinaasappels. Originele lemonade wordt natuurlijk gemaakt met citroenen, maar ik vind deze versie met sinaasappels én citroenen het lekkerst. Ik gebruikte vijf sinaasappels en drie citroenen voor twee liter limonade. Maar… het hangt ook af van de sappigheid van de citrusvruchten hoeveel je nodig hebt. En van je eigen smaak natuurlijk. Probeer daar een beetje mee te experimenteren.

-een mes en snijplank om de citroenen en sinaasappels mee/op te snijden

-suiker, naar smaak, dus een echte hoeveelheid kan ik hier niet geven

-een glaasje en een lepeltje om suikersiroop te maken. Ik had de glaasjes ook nodig om het sap op te vangen, maar wellicht heeft jouw citruspers dat in ingebouwde vorm.

-twee plastic flessen (1 liter). Je kunt ook een kan of zo’n limonadetap gebruiken. Wat je wilt.

-een trechter. Dan giet je het sap makkelijk in de flessen.

-water.

zelf limonade maken

Snijd de citroenen en pers het sap eruit.

Let op!: gooi de citroenschillen niet weg! Morgen plaats ik een leuke DIY waarbij je de citroenschillen nodig hebt.

zelf limonade maken

Maak je limonade voor meer dan één fles, verdeel dan het sap, eventueel met behulp van een trechter, over de flessen.

zelf limonade maken

Snijd ook de sinaasappels en pers het sap eruit. Verdeel ook dit sap over de flessen.

Vervolgens maak je een siroop van suiker…

zelf limonade maken

en water.

zelf limonade maken

Ik gebruik hier meestal heet water voor. Daarin lost de suiker snel op. Hoeveel suikersiroop je maakt, bepaal je zelf. Houd jij van zoete limonade, dan maak je veel. Ik maakte één klein bekertje (zoals hierboven) voor twee literflessen. Ook hiermee kun je experimenteren, net als met de hoeveelheid citroenen/sinaasappels.

Giet de suikersiroop bij het sap, vul aan met veel water, even schudden/roeren…

zelf limonade maken

…en je limonade is al klaar!

Zo simpel is het!

Variaties:

-Je kunt ook nog ander fruit gebruiken of toevoegen, bijvoorbeeld grapefruit of limoen. Heel fris. Of gepureerde aardbeien of frambozen.

-Ook kruiden zijn lekker in je limonade. Aardbeien met munt bijvoorbeeld. Of citroen-munt limonade.

-Voor een bubbellimonade gebruik je mineraalwater in plaats van gewoon water.

-In plaats van gewone suiker kun je ook poedersuiker gebruiken. Dit lost meteen op. Of een andere zoetstof. Suikervrij kan ook. Zoet fruit is dan wel een aanrader.

zelf limonade maken

Het label op de fles maakte ik zelf en kun je hier downloaden. Ik printte het op kraftpapier, maar gewoon papier kan natuurlijk ook. Of print de afbeelding op een stickervel en knip het label uit.

Smakelijk!

Morgen een DIY met de citroenschillen!

8 gedachten over “Zelf limonade maken, een how-to

  1. ImogenQ

   ipv suiker gebruiket ik agavesiroop vd biowinkel
   en deed ik er wat kannel naar smaak bij…
   wat ijsblokjes en een feestelijk roerstokje..
   is een feestje op een warme dag ; ))

   Reageren
 1. Angela

  Wauw! Ik heb nooit geweten dat het zo makkelijk was. Alleen ik vond het jammer dat je niet precies hebt verteld hoeveel suiker of hoeveel water je moet gebruiken. Maar toch, ik zou willen weten hoe het smaakte!

  Reageren
  1. BrittMeijs Bericht auteur

   Hee Angela!
   Bedankt voor je reactie. Voor deze limonade gebruikte ik vijf sinaasappels en drie citroenen voor twee liter limonade. Ik verdeelde het sap over twee literflessen (lege flessen waar cranberrysap in had gezeten) en vulde dit aan met water. Niet helemaal vol, want er moet ook nog suikersiroop bij. Die maakte ik van twee flinke eetlepels suiker en heet water, in een klein glaasje, dus met ongeveer 100 ml water. De siroop verdeelde ik ook over de flessen. Dop op de fles, schudden en proeven. Is de limonade nog te zuur, voeg dan een beetje poedersuiker toe, dat lost meteen op.

   Het is een beetje proberen wat je lekker vindt en bovendien hoe de citroenen/sinaasappels zijn. Dat wil zeggen: de ene keer zijn ze veel zuurder dan de andere keer en dan moet er dus meer suiker bij. En ook de sappigheid maakt uit; soms krijg je heel veel sap uit 1 citroen, soms wat minder. Proeven tussendoor dus!

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

   Reageren
 2. Mees

  Hoipipeloi!
  Wat een super toffe DIY!
  ik had alleen even een vraagje:
  ik zoek al heel lang van die rietjes met rood witte streepjes en ik zie dat jij ze hebt, dus ik wilde vragen waar je ze vandaan hebt en wat ze kostten?
  Groetjes, Mees:-)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.