Speelgoed voor peuters

Morgen ga ik met Stevie naar de peuterspeelzaal. Gewoon, om ‘es te kijken. Mijn bedoeling is dat ze na de zomer twee dagdelen daarheen gaat. Als ze tweeënenhalf is zo ongeveer (ze is nu net twee jaar oud). Ik ben benieuwd hoe ze het vindt. En eigenlijk nog benieuwder naar hoe ík het vind. Ze is nog zo klein! Nou ja, in mijn ogen dan. In werkelijkheid klimt ze zelf al op de glijbaan en slaapt ze in een eenpersoonsbed. Maar soms is ze nog steeds ‘mijn baby’. Ach, straks kan ze lekker gaan spelen met andere kindjes en ander speelgoed. Dat heeft ze ook nodig.

Soms vind ik het lastig om in te schatten wat op het moment geschikt speelgoed voor haar is en welke activiteiten leuk zijn voor een tweejarige. Ik heb gemerkt dat de aanduiding op de verpakking van veel speelgoed lang niet altijd klopt. Logisch ook, want ieder kind is anders. Anders qua ontwikkeling. En anders qua interesse. Bovendien speelt Stevie het liefst met dingen die eigenlijk geen speelgoed zijn. Ik denk trouwens dat dat voor veel kinderen geldt. Daarom vandaag een blogpost om eens te laten zien waar Stevie mee speelt. En dan niet per se het echte speelgoed, maar de dingen die je gewoon in huis hebt.

Morgen plaats ik een stuk over de dingen die we samen ondernemen (zowel binnen als buiten). Niet dat ik denk dat ik het nu zo spectaculair aanpak, haha! Maar ik vond het zelf wel eens moeilijk, ‘wat zullen we nu gaan doen?’ Zeker met het slechte weer van de afgelopen maanden. Als je dan de hele dag binnen moet zitten met een peuter en je weet niks te doen, dan duurt een dag lang. En ik wil haar niet te vaak tv laten kijken, maar af en toe wil ik ook m’n handen vrij hebben. Bovendien zijn echte spelletjes dan weer voor iets oudere kinderen. Ik ben niet zo’n moeder die barst van de ideeën voor d’r peuter. Ik moest echt even aftasten wat wel geschikt was en wat niet. Wat Stevie wel interessant vindt en wat niet. Over spelletjes en andere activiteiten morgen meer. Nu terug naar het speelgoed-dat-eigenlijk-geen-speelgoed-is.

Bakjes en doosjes:

Speelgoed voor peuters

Dingen met dekseltjes in ieder geval. Draaidopjes, klikdeksels… als het maar dicht kan. En open. En weer dicht. Bij mijn lenzenvloeistof krijg ik altijd een nieuw doosje. De oude was ik dan even uit en die krijgt Stevie. Het andere bakje is er eentje van een fotorolletje. Tot een paar jaar geleden had ik nog zo’n fototoestel. Old skool, hè?!

Als ik in de keuken ben, speelt Stevie ook graag met pannen (én deksels) en van die plastic opbergbakjes van IKEA. Voor een paar euro heb je een hele set bakjes met deksels. De kleintjes zijn ook ideaal voor melkpoeder, babyvoeding en koekjes-voor-als-je-op-pad-gaat. En om mee te spelen dus. Ik geef Stevie dan wat kleine dingetjes om erin te doen of ze past alle deksels op de goede bakjes.

Een echte sleutelbos:

Speelgoed voor peuters

Van haar oma kreeg Stevie een echte sleutelbos met sleutelhangers en oude sleutels. Telkens als oma hier kwam moest er namelijk met haar sleutels gespeeld worden. Stevie heeft wel een sleutelbos van plastic, maar kiest toch telkens deze. Onze echte sleutelbossen worden inmiddels steeds veilig opgeborgen sinds Stevie zelf de deur open kan maken.

Een muffinvorm en kleine frutseltjes:

Speelgoed voor peuters

Op de één of andere manier houdt Stevie nogal van sorteren (van wie zou ze dát nu hebben…?). Eerst zette ik dan meerdere plastic bakjes neer, maar met zo’n muffinvorm werkt het sorteren ook heel goed. Deze kleurige bolletjes kreeg ze voor haar verjaardag (HEMA), maar bij superoma sorteert ze ook graag knoopjes en haakjes.

Muntjes, portemonneetje en spaarvarken:

Speelgoed voor peuters

Ja, mijn kind speelt met consumptiemuntjes. Je kunt ook speelgoedmunten kopen natuurlijk. Maar deze had ik nog een boel thuis (zonde eigenlijk!). Ik heb ze afgewassen en nu speelt Stevie ermee. Ze doet ze in het spaarvarken of het portemonneetje. En ook in het bakje van het fotorolletje passen ze precies. Stevie telt ze of maakt er stapeltjes van.

In het begin zag ik weleens dat ze moeite had met het oppakken van de kleine muntjes, maar dat gaat nu goed. Zo verbetert ze haar fijne motoriek. Niet dat ik hier zo bewust over na heb gedacht, hoor. Het is meer een constatering. Ze vindt het leuk om ermee te spelen en die verbetering is dan mooi meegenomen.

Mini’s van Albert Heijn:

Speelgoed voor peuters

Dit is eigenlijk wel speelgoed, maar niet iets wat je koopt (nou ja, indirect…). Deze mini’s zijn allemaal gekregen, want ik kom zelden bij AH. Stevie speelt er graag mee. Gek genoeg niet in haar keukentje. Ze probeert er niet echt mee te koken, zal ik maar zeggen. Maar alles overladen van het ene in het andere tasje (oude tasjes van mij) doet ze erg graag. Of alle producten benoemen.

Speelgoed voor peuters

Soms maken we er een spelletje van. Dan leg ik alle kaartjes neer en legt Stevie de bijbehorende mini erop. Een ‘matching game’. Dit kun je ook doen met kleurtjes. Verzamel een paar spullen in bepaalde kleuren en leg in die kleuren vellen papier op de grond of tafel. Je peuter kan dan de spulletjes bij de goede kleur leggen.

Andere, niet-speelgoed dingen waar Stevie mee speelt:

-Folders en oude tijdschriften. Daar tekent ze dan in. Ik weet niet waarom, maar dit doet Stevie dus graag. Of folders scheuren. Dat doet ze heel secuur. Ze kijkt echt hoe het papier scheurt.

-Haar eigen babyspulletjes. Haar knuffel Tommie krijgt regelmatig een luier aan of een fles. Ik heb wat spulletjes, zoals een speen, een fles, een romper, een luier en een omslagdoek bewaard voor Stevie om mee te spelen.

-Uitgewassen flesjes en potjes (shampoo, zalf…) voor in bad.

-Speldjes en elastiekjes. We hebben een bakje met daarin al Stevie’s haarknipjes en elastiekjes. Die probeert ze dan in haar haar te doen (ze legt elastiekjes gewoon op haar hoofd). En het in- en uitladen van het bakje, hè. Dat blijft leuk.

-Wasknijpers. Hetzelfde verhaal als met de speldjes en knipjes. Niet om het knijpen van de wasknijper, maar om ze steeds in een bakje te doen. En dan weer terug in het mandje waar ze in horen. En weer in het bakje. En dan weer in het mandje… Tja, peuters…

-Dozen. Het liefst schoenendozen of een doos zo groot dat ze erin kan zitten.

-Een mobiele telefoon. Een oude die ooit van mij is geweest.

-Tassen. Boodschappentassen. Oude handtassen. Daar gaat dan de sleutelbos en de telefoon in en dan ‘gaat’ ze. “Daag! Zo terug.”

Dat was het wel zo’n beetje over speelgoed voor peuters (dat eigenlijk geen speelgoed is). Zoals je kunt lezen speelt ze eigenlijk gewoon met wat voor handen is, haha! Meer ideeën en reacties zijn welkom! Laat gewoon een bericht achter onder dit stuk.

Morgen plaats ik een blogpost over spelletjes en activiteiten die leuk en geschikt zijn voor peuters. Tenminste, voor mijn peuter. Het zal wel allemaal niet super-pedagogisch verantwoord zijn. Ik kijk altijd gewoon goed wat voor Stevie werkt. Als je een Barbie koopt, staat erop dat de minimale leeftijd om er mee te spelen 3 jaar is. Tja… De orale fase (álles in de mond stoppen) is bij Stevie al voorbij en een beetje ‘common sense’ heb ik ook wel. En zij kan zich er uren mee vermaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.