Schrijven om los te laten

Je hebt een plan, het zit in je hoofd, maar je krijgt het niet concreet. Je wilt een andere kant op met de manier waarop je je huishouden runt, maar weet niet waar te beginnen. Je zit niet lekker in je vel en weet, ongeveer, wel waar het aan ligt, maar kan het niet goed onder woorden brengen. Wat mij altijd helpt in zulke situaties is schrijven. Schrijven om los te laten. En dat kun je op verschillende manieren aanpakken.

schrijven om los te laten

Bij Flow Magazine zat een tijdje geleden een ’30 dagen schrijfschrift’. Dat ging over: wie ben je, waar denk je aan, waar wil je naartoe? Voor iedere dag is er een vraag (over jou en je leven) en uiteindelijk stel je een soort plan van aanpak op. Een heel goeie manier om tot inzichten te komen; een fijn schrift van Flow.

schrijven om los te laten

Voor iemand die het nodig had, maakte ik zelf een schrijfschrift. Met vragen/opdrachten en genoeg ruimte voor notities. Ik schreef op de eerste pagina:

‘Hoe en wanneer je dit schriftje invult maakt niet uit, als je het maar op je eigen manier doet en in je eigen tempo. Er zijn bijvoorbeeld genoeg vragen voor iedere dag van de maand, maar de vragen zijn ook onderverdeeld in vier blokken, zodat je ook iedere week een heel blok in kunt vullen (in één keer). En als jij het schrift liever in één ruk vol schrijft, dan is dat ook prima. De vragen kun je bovendien breed interpreteren. Je kunt zoveel uitweiden als je zelf wilt. Ik hoop dat je met het invullen van dit schrift tot inzichten en ideeën komt.’

Ik heb er twee gemaakt. Wellicht dat ik er nog ‘es eentje weggeef bij Mail on Monday.

Een andere manier van schrijven om los te laten is een mindmap maken. Schrijf een woord of een korte vraag in het midden van een groot vel papier en zet er een cirkel omheen. Daarna maak je een soort ‘aftakkingen’; waar denk je aan bij dat woord of die vraag? Soms kun je om één van die antwoorden ook weer een cirkel zetten en een nieuwe mindmap starten.

schrijven om los te laten

Bovenstaande afbeelding is een fragment van een mindmap die ik maakte voor het e-book waar ik (al lang!) mee bezig ben over weekmenu’s samenstellen. Ik had daar heel veel ideeën over, maar het waren allemaal losse eindjes. Met deze mindmap kon ik het idee beter in perspectief zien.

Schrijfster Keri Smith heeft meerdere boeken geschreven over creativiteit en ‘jezelf vinden’ (in haar boeken vind ik dit overigens minder zweverig dan het nu klinkt). Ze schreef bijvoorbeeld ‘Wreck this journal’; leer jezelf op een creatieve manier kennen door middel van vragen en een variatie aan opdrachten. Zelf heb ik dit boek van Keri Smith:

schrijven om los te laten

Ook in ‘Living out loud’ staat een wreck-this-journal-hoofdstuk. Over ‘confronting your inner critic’ en wat je moet doen met de angst voor een lege pagina. Ook is er een hoofdstuk met vragen om zo een ‘Unlimited Life Plan’ op te stellen. Klink erg Amerikaans, maar het valt mee. Verder staan er veel opdrachten in. De doe-opdrachten zijn meestal grappig en simpel, de schrijfopdrachten zijn serieuzer.

Een andere mogelijkheid is gewoon pen en papier pakken en schrijven maar. Een beetje als een dagboek. Ik vind het echter altijd moeilijk om daar gewoon mee te beginnen. Met de vragen in het Flow-schrift of de vragen van Keri Smith heb je een aanleiding om te starten. Wat ook helpt, als je toch ‘blanco’ wilt beginnen, is een nieuw, mooi schrift of schrijfblok en een fijne pen. Ik heb verschillende schriften met een dikke kaft, sommige zijn gekaft met stof, heel mooi. Af en toe maak ik zelf een notitieboekje, zoals deze.

Dus zit je ergens mee of stroom je over van de ideeën, probeer dan eens te schrijven om het los te laten of om het allemaal op een rijtje te krijgen. Misschien dat het je helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.