Meer dan tien tips om een peuter bezig te houden

Gisteren kon je hier lezen over het speelgoed-dat-geen-speelgoed-is waar Stevie mee speelt. Vandaag wil ik het hebben over de dingen die we doen. Wat is leuk voor een peuter? Meer dan tien tips om een peuter bezig te houden.

Ik ben natuurlijk geen expert, ik ben ‘gewoon’ moeder. Ik kijk goed naar wat Stevie leuk vindt, wat haar interesseert. ‘Poetsen’ klinkt bijvoorbeeld niet als iets leuks, maar als je er een spel van maakt, dan verandert dat. Hieronder een lijst van de dingen die wij hier doen:

-Knutselen! Favoriet zijn kleurpotloden, stickers en een gewone balpen. Ook verven vindt Stevie heel leuk. Klik hier voor een leuk verfwerkje voor de allerkleinsten.

-Koekjes bakken of cakejes versieren.

-Binnen hutten bouwen. Met dekens, kussens, stoelen en de bank. Meestal bouwen we een soort vlot van kussens en dekens tegen de bank aan en gaan er dan fijn op liggen om een aflevering van Dora te kijken of een boekje te lezen.

-Koken. Soms mag Stevie me helpen. Ik schil aardappelen, zij doet ze in de pan. Heel simpele dingetjes. Als ik een sausje of dressing maak, laat ik haar ook proeven van de dingen die erin gaan. Dus ook mosterd of peper of citroensap. Geen hele lepel, stel je voor! Maar een klein beetje op d’r vinger. Zo herkent ze de smaken ook los.

-Kettingen maken. Soms van kralen, maar meestal van rietjeskralen, zoals hier. Ik gebruik dan een botte naald en maak één kraal vast. Daarna kan ze zelf rijgen.

-Naar het bos. We zoeken dan meestal een mooie tak.

-Naar de speeltuin. Ik verbaas me erover hoeveel ze kan als ik haar laat doen. Dus als ze haar eigen gang kan gaan. Stevie is van nature heel voorzichtig. Ze voelt eerst met haar voetje of ze ergens op kan staan en dan zet ze haar gewicht er pas op. Dat zal niet ieder kindje zo doen en ik zit zelf ook wel eens met een flink bonkend hart in de speeltuin, maar ze leert het beter als ik er niet bovenop sta. De glijbaan en schommel zijn erg in trek. Maar ook het duikelrek vindt ze leuk. Ze gaat er alleen maar aan hangen, maar ze kijkt erbij alsof ze heel sterk is. Geweldig!

tips om een peuter bezig te houden     tips om een peuter bezig te houden

-Boekjes lezen. ‘Max en de Maximonsters’ (Maurice Sendak, zie hierboven), ‘Vijf brandweermannetjes’ (bewerking door Annie M. G. Schmidt, zie hierboven), ‘Nijntje’ (Dick Bruna), ‘Daar buiten loopt een schaap’ (Mies van Hout, dit boekje kreeg Stevie bij inschrijving bij de bibliotheek), ‘Dribbel’ (Eric Hill), ‘Kom op bezoek bij Barbapapa’ (Annette Tison & Talus Taylor), dierenboekjes, telboekjes en aanwijsboekjes.

-Fietsen. Zomaar. Nergens heen. Rondjes.

-Poetsen en opruimen. Samen. Het komt erop neer dat ik poets en de dingen die ik tegenkom die opgeruimd moeten worden, die geef ik aan haar. Hoe trots ze is als ze een sok in de wasmand heeft gegooid. Het voordeel van haar leeftijd nu is, dat als ik in haar slaapkamer sta en haar iets geef om naar de badkamer te brengen, dat ze dat dan ook doet. Kleine taakjes, zijn het. Maar ze voelt zich er zo groot door. Natuurlijk geef ik wel veel complimentjes (“Jij ben echt een goeie helper!”).

-Met Barbie’s spelen. Vooral met de meubeltjes en de kleine spulletjes erbij. Ik dacht eigenlijk dat ze daar nog te klein voor zou zijn. Maar toen ik de Barbie’s van zolder haalde voor de kindjes van visite, bleek dat Stevie ze geweldig vond. De Barbie’s heb ik overigens bewaard van vroeger. Ik heb er zelf uren mee gespeeld.

-Dansen en zingen. Stevie danst op alle muziek. Ze heeft wel favorieten, K3 bijvoorbeeld, maar als er een beetje een beat in zit, dan gaan d’r armpjes omhoog en draait ze rondjes. We zingen samen kinderliedjes en liedjes van Kinderen voor Kinderen. En K3 natuurlijk.

-Confetti maken en er ook mee strooien. Ook wel eens binnen, ja. Ik heb niet voor niks een stofzuiger. Ik maak de confetti met een schaar, perforator en een stansapparaatje (voor vormpjes).  Stevie strooit vooral en kiest kleurtjes uit.

-Met schuim spelen. Meestal in de badkamer, maar soms ook buiten of tijdens het afwassen. Ook bellen blazen doet Stevie graag. Bij slecht weer doen we dit in de badkamer.

-Met ijsklontjes spelen. Pas wel op met scherpe stukjes.

-Gieten. Gewoon met water en een kannetje, een gieter en een glaasje. Dit doen we buiten of boven het aanrecht. Het klinkt echt als iets simpels, is het ook, maar de concentratie is van Stevie’s gezicht af te lezen als ze hier mee bezig is.

-Foto’s kijken. Foto’s van Stevie als baby bijvoorbeeld. We bekijken fotoalbums, maar soms ook via een slideshow op de computer.

-Met ballonnen spelen. Ik blaas er een paar op (het blazen vindt Stevie al geweldig), knoop ze dicht en spelen maar. Ja, er is er wel eens eentje geknapt. Daar schrok ze van, maar meer niet.

-Simpele spelletjes als verstoppertje en ‘Jan Huigen in de ton’, voor zover dat een spelletje is.

-Buiten speelt Stevie graag met bellenblaas, stoepkrijt en een bal. Of ze verzamelt blaadjes en takjes.

Je ziet dat het allemaal vrij simpele dingen zijn. Dat rijgen van die kettingen (met kralen van rietjes), zag ik mijn oma doen toen Stevie daar was. Heel goed idee, was ik zelf dus nooit op gekomen. Vandaar ook deze lijst. Misschien dat je denkt: ja, dat is zo simpel, dat ik daar niet aan gedacht heb.

Wat doe/deed jij met je peuter? Meer ideeën zijn van harte welkom. Laat gewoon een reactie achter onder dit bericht.

2 gedachten over “Meer dan tien tips om een peuter bezig te houden

  1. Vera

    Sinds nummertje twee net gearriveerd is kom ik eigenlijk tijd en handen tekort om nog voldoende tijd aan mijn eerste te besteden en ik was daarom op zoek naar inspiratie. Nu heb ik twee jongens, maar veel tips herken ik wel. Maar er zat ook zeker nog wat bruikbaars tussen! Misschien leuk om toe te voegen; plantjes water geven (binnen/buiten) en laten helpen met overpotten/planten/zaaien, kussengevecht op het grote bed, blokkentorens bouwen en (hem laten) omgooien. Dank!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.