‘Make, do and mend’: kleding repareren

Een knoopje aanzetten lukt je nog wel. En een heel klein gaatje ‘stoppen’ lukt je ook nog. Maar de rits van je nieuwe rok ‘loopt’ ook niet zo fijn. Of er zit een gat in je lievelingsspijkerbroek. Dan wordt het al moeilijker… Denk je… En dus breng je de rok weg voor een nieuwe rits. Of je gooit, met pijn in je hart, je lievelingsspijkerbroek in de vuilnisbak. Niet doen. Kleding repareren kun je, in veel gevallen, ook zelf.

Veel te vaak merk ik dat prima kledingstukken gewoon weg worden gegooid. In ging hier zelf weer eens over nadenken toen ik deze poster uit Flow Magazine zag:

Kleding repareren

Vertaald: maken, doen en herstellen. Het komt erop neer dat je vaker zelf iets maakt, iets doet om iets (beter) te maken en wat kapot is te herstellen.

En dus ging ik aan de slag met de kapotte lievelingsspijkerbroek van vriendin Katelijne. De broek was bij de achterzak uitgescheurd. Dat kun je niet maken zonder dat je ziet dat de broek gerepareerd is. Dus koos ik een kleur garen die flink afstak bij de broek. Klinkt gek, maar dan lijkt het eerder of het zo hoort, dan wanneer je garen in dezelfde kleur als de broek kiest. Het ziet er hip uit en, let’s face it, soms betaal je voor een hippe, kapotte broek meer dan voor eentje die ‘heel’ is.

Oja, ik heb ook nogal wat garen om uit te kiezen. Om het mezelf voortaan wat makkelijker te maken, ruimde ik alles een keertje goed op…

Kleding repareren     Kleding repareren

De zak waar het garen nu in zit, is er zo eentje voor foto’s. Ik had deze nog en het werkt prima zo. Ook weer helemaal in de ‘Make, do and mend’-stijl, want ik hergebruik iets wat ik nog had liggen.

Ik maakte de broek volgens deze manier. Deze tutorial maakte ik een tijdje terug en ik heb deze methode sindsdien vaker gebruikt om een broek te maken.

Als bedankje kreeg ik deze mooie pioenrozen…

Kleding repareren

Had echt niet gehoeven natuurlijk, maar ze zijn prachtig en ruiken bovendien geweldig. De hele woonkamer ruikt er naar.

Nu… die rits die niet lekker loopt, die ‘maak’ je door er met een kaars langs te raspen. Ik gebruik meestal een klein waxinelichtje, want dan hoef je geen grote kaars te verprutsen. Wat er over is van de kaars, bewaar ik bij mijn garen en naalden. Door het vet van de kaars ‘loopt’ de rits -meestal- weer prima.

Andere kleine reparaties:

-Als je (spijker)broek scheurt bij de knoop.
-Sokken stoppen.
-Een knoop aanzetten.
-Een gescheurde zoom repareren.
-Een trekkoord vervangen/inrijgen. Zo’n koordje aan de binnenkant van je joggingbroek bijvoorbeeld.

De basics die je voor kleine reparaties nodig hebt, zijn:

-Naalden

-Garen. Zwart en wit en eventueel ook kleuren. Vaak kun je bij Zeeman of Action ook een goedkoop setje kopen, zodat je voor de basics altijd wat in huis hebt.

-Een tornmesje. Zo’n puntig dingetje met een mini-snijvlakje in het midden.

-Een fijne schaar.

-Knopspelden.

-Veiligheidsspelden.

Ook handig om te hebben: een speldenkussen en een paar kleine lapjes stof. Dat kan ook van oude kleding zijn. Ik bewaar vaak kleding en oude lappen en lakens. Laatst kreeg ik trouwens nog een volle doos met mooie stoffen. Één lap had zelfs een merkje:

Kleding repareren

Grappig hè?

Misschien dat je na het lezen van dit artikel ook wel denkt: héé, die broek kan ik makkelijk zelf repareren. Probeer het eens. Lukt het niet, dan kun je ‘m altijd nog wegbrengen of bij de lapjes gooien.

Alle foto’s in het artikel van vandaag zijn gemaakt met behulp van de ‘A Beautiful Mess’-app. Met deze app kun je je foto’s opleuken en delen in bijvoorbeeld Instagram. Elsie en Emma, zussen en de makers van de app, hebben ook een heel mooi blog en ontwerpen jurken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.