Rujak in komkommer

Rujak in komkommer (met receptprintable)

Rujak of roedjak is een Indonesische gerecht dat meestal als bijgerecht geserveerd wordt. Het bestaat uit fruit en komkommer dat is aangemaakt met sojasaus, suiker, pepers en azijn. In mijn variant gebruik ik limoen- en citroensap in plaats van azijn en gaat de komkommer niet in de rujak, maar de rujak in de komkommer.

Voor ik over ga naar het recept, eerst nog even dit: misschien heb je het al gezien, maar de site is enigszins veranderd. Vanaf nu zijn er gratis printables, heb ik een portfolio waar je in kunt neuzen en heeft de Mail on Monday een eigen plek gekregen. Het recept voor ‘rujak in komkommer’ is er ook als receptprintable:

Rujak in komkommer – Receptprintable

Het recept:

Je hebt nodig:
-twee komkommers
-een mango
-een ananas (eventueel uit blik)
-een zure appel
-een eetlepel sambal
-twee eetlepels sojasaus
-twee eetlepels basterdsuiker
-anderhalve eetlepel limoen- of citroensap (een combinatie mag ook)

Verder gebruik je ook:
-een snijplank
-een mes
-een mengkom
-een eetlepel
-een theelepel
-een vork (om de dressing te roeren)

Was de komkommers en snijd deze in kleine ‘stammetjes’. Hol ze tot halverwege uit met een theelepel, zodat er een bakje ontstaat. Wil je de rujak pas later serveren, bewaar de komkommers dan in een bakje met water (liefst in de koelkast).

Schil de mango en snijd hele kleine dobbelsteentjes van het vruchtvlees. Snijd ook de ananas en doe hiermee hetzelfde. Was de appel en snijd hier ook kleine dobbelsteentjes van. Je hoeft de appel niet te schillen, die groene kleur maakt het gerecht nog mooier.

Giet de sojasaus en het limoen/citroensap in de mengkom en voeg de basterdsuiker en de sambal toe. Roer dit goed door. Voeg dan het fruit toe en schep het door de dressing.

Vul de komkommers met het fruit-dressing-mengsel en je hapje is klaar.

Dit recept is ook lekker voor bij de bbq of zelfs als een semi-zoet dessert.

Rujak in komkommer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.