verkopen op een rommelmarkt

Verkopen op een rommelmarkt

Ga jij morgen of overmorgen op een vrijmarkt/rommelmarkt staan? Lees dan hier mijn handige tips over ‘je rommel verkopen op een rommelmarkt’. Ik heb dit artikel gebaseerd op een ander artikel dat ik schreef, dat lees je hier. Dit is een korte samenvatting daarvan.

Tips en trucs:

-Zorg voor voldoende wisselgeld. Schrijf op hoeveel je aan wisselgeld meeneemt, zodat je dat bedrag naderhand van je getelde geld af kunt trekken. Dan weet je wat je verdiend hebt en ook al maakt het niet uit, het is leuk om te weten.

-Zorg voor plastic tasjes. En als je veel sieraden te koop hebt, kun je misschien ook voor kleine zakjes zorgen (of vouw er een paar van krantenpapier).

-Neem een (klap)stoeltje mee en ook voldoende eten en drinken.

-Zorg dat je uitgeslapen bent. Ja echt! Vooral als het om een markt gaat die een hele dag duurt. De verkoop gaat namelijk vaak het hardst in de ochtend. En daarna wordt het rustiger en ‘zak je een beetje in’. Als je goed fit bent, kom je zo’n dag beter door. En bovendien staat het zo stom, hè; een gapende marktkoopman/vrouw.

Uitstallen:
-Heb je veel kleding te koop? Zorg dan voor een rek met hangers. In bergen kleding gaan mensen minder makkelijk zoeken dan wanneer je alles netjes op een rek hebt hangen. Je kunt ook een paspop meenemen (of alleen een torso), waar je een bijzonder shirt op uit kunt stallen.

-Neem een groot kleed mee. Ook als je over een tafel of kraam beschikt. Het liefst een effen kleed.

-Stal alles netjes uit. Met netjes bedoel ik ook schoon!

-Stal alles logisch uit. Met logisch bedoel ik: maak categorieën. Boeken bij boeken, kleding bij kleding. Maar ook: leg sieraden, tassen, schoenen, riemen bij de kleding.

-Denk vooraf na over de manier waarop je alles uit wilt stallen, zodat je ook wat spullen daarvoor mee kunt nemen. Kledinghangers of haken, zodat je -bij een kraam- aan de zijkant een beetje de hoogte in kunt. Touw, plakband, tie wraps… Misschien ook een paar doosjes, zodat je een soort uitstaltrapje kunt maken in je kraam/op je kleed. Denk in 3D, in plaats van alles gewoon neer te leggen.

-Val op! Er zijn zoveel anderen die hun rommel ook allemaal kwijt moeten. Zorg ervoor dat mensen bij jou willen kopen.

Prijzen: <prijs de meeste spullen vooraf! Dit helpt je verkoop, echt!>
-Maak duidelijke prijskaartjes. Je hoeft ze niet eens vast te maken aan een product, leg ze er gewoon bij. Ik maakte bijvoorbeeld deze kaartjes:

verkopen op een rommelmarkt

-De (grote) spullen waarover je wilt onderhandelen, prijs je niet. Je kunt er wel een kaartje bij zetten met daarop wat details (bijvoorbeeld, ‘microfoon, compleet met koffertje en kabels’). Dit doe je vooral als er iets bijzonders met je product is. Iets wat je niet in één oogopslag kunt zien, maar wat het wel gewilder/beter maakt (‘Eerste druk’, ‘Met extra kabel’, etc.).

-Onthoud dat er vaak toch over iets onderhandeld wordt, ook al heb je het geprijsd. Zet dus wat hoger in. Waarom dan toch prijzen? Dan heeft de koper een indicatie en zal hij/zij eerder geneigd zijn naar een bepaald product te vragen.

-Ben bereid om te onderhandelen. Dat gaat niet alleen om het bedrag voor een product, maar ook over het samenvoegen van meerdere items (“Als ik dit koop, voor de prijs die je vraagt, krijg ik dit (…) er dan bij?”). En bedenk: als je het niet verkoopt, dan moet het weer mee naar huis. Waarom wil je er per sé dat bedrag voor hebben? Emotionele waarde geldt in dit geval niet.

-Heb je veel spullen van hetzelfde soort? Prijs dan alles hetzelfde. Of maaksubcategorieën, bijvoorbeeld zo:

verkopen op een rommelmarkt

Succes en een fijne Koninginnenacht/K(r)oningsdag!

5 gedachten over “Verkopen op een rommelmarkt

 1. Sofie van de wiele

  Hey,

  Heel erg bedankt voor je goede tips!
  Ik sta over 3 weken voor het eerst op een rommelmarkt. Vooral met kinderkleding, maar ook allerlei andere spulletjes.
  Heb je ook tips over welke prijs ik het beste plak op bijvoorbeeld kinderkleding? Ik wil niet teveel vragen en zo met alles blijven zitten, maar ook niet te weinig. Ik wil er graag wat aan verdienen.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes, sofie

  Reageren
  1. BrittMeijs Bericht auteur

   Hee Sofie,

   Bedankt voor je reactie!
   Tja, kinderkleding prijzen… Da’s moeilijk. Ik had het met de kleding zo gedaan: alle broeken dezelfde prijs, alle jassen dezelfde prijs, etcetera. Hoefde ik maar 1 bordje te maken en niet alles apart te prijzen. Van kinderkleding kun je ook setjes maken, dus een stapeltje rompers voor 1 prijs, zeg maar. Ik vind het erg lastig om te zeggen hoe je moet prijzen, want het ene kledingstuk is het andere niet. Ziet het er nog goed uit?, Is het merkkleding?, Wat was de nieuwprijs?, dat zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. En probeer zo objectief mogelijk te kijken. Dat kan lastig zijn, hoor. Als ik nu naar oude jasjes van Stevie kijk, die haar zo schattig stonden, dan ben ik ook eerder geneigd hoog in te zetten. Probeer je in de koper te verplaatsen. Die hecht niet dezelfde waarde aan een -voor jou emotioneel- kledingstuk. De koper heeft er nog geen verhaal mee, jij wel.
   Nog een tip: praat echt met je kopers. Toon interesse en, zeker met de kinderkleding, laat zien dat je betrokken bent. Zie je bijvoorbeeld dat iemand interesse heeft in een bepaald broekje, laat dan zien hoe jij dat combineerde. Of praat over de winkel waar je het hebt gekocht als dat iets bijzonders is (“Toen waren we op vakantie en zag ik een leuke kinderkledingwinkel.”).

   Succes en veel plezier!

   Reageren
 2. Anne

  Hoi britt,

  Dank je voor de tips.
  Ik ga namelijk over 2 weken voor het eerst op de rommelmarkt staan.
  Ben heel erg benieuwd naar de reaktie van de mensen en ook naar de ervaring voor mij als verkoper.
  Lijk me leuk.

  Dank je nogmaals.

  Groetjes Anne

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.