Popcorn maken

How-to: popcorn maken (met 3 mini-recepten)

Popcorn. Ik vind het lekker, maar het ligt wel een beetje aan de topping. Ik was bijvoorbeeld niet zo dol op zoute popcorn, tot ik bedacht dat ik in plaats van zout ook Parmezaanse kaas kon gebruiken (toch zout, maar dan anders) of kruiden. Hier een paar basics ‘popcorn maken’ en drie mini-recepten.

Popcorn maken

Popcorn kun je eigenlijk op drie manieren thuis maken. Nee, een zakje kant-en-klare popcorn open trekken hoort daar niet bij! Je gebruikt popcornmaïs (bij manier 2 koop je die in een speciale verpakking).

Popcorn maken

Manier 1: in een pan. Hiervoor gebruik je popcornmaïs en olie. Neem een stevige, grote pan. Het liefst eentje met een dikke bodem. Giet een beetje olie in de pan; de hele bodem moet bedekt zijn, maar meer ook niet. Doe de popcornmaïs in de pan (één handje is voldoende) en dek de pan af met een deksel. Schud dan even flink, zodat alle maïskorrels door de olie zijn gegaan. Zet de pan op het vuur met het deksel een klein beetje scheef, zodat stoom kan ontsnappen. Let op!: de popcorn moet er niet uit kunnen. Wacht, tot je de maïs niet meer hoort poppen en je popcorn is klaar. Dit duurt een paar minuten.

Manier 2: koop een zakje of bakje magnetronpopcorn. Veel supermarkten hebben deze gewoon in het assortiment. Je kunt meestal kiezen voor zoet of zout, maar er zijn ook naturel varianten te krijgen, zodat je zelf nog aan de slag kunt met toppings.

Manier 3: gebruik een popcornapparaatje. Die heb je ook voor thuis, niet die gigantische dingen die je op kermissen ziet. Je hoeft dan geen olie te gebruiken, waardoor deze popcorn niet zo slecht is voor je lijn (maar dan ook geen topping…).

Ik ben de gelukkige bezitter van dit popcornapparaatje:

Popcorn maken

De maïs gaat in het apparaatje. Even wachten…

Popcorn maken

*POP* *POP* *POP*

Popcorn maken

Mini-recept 1:

Bestrooi de popcorn met five-spice. Dit is een Chinees kruidenmengsel van steranijs, kruidnagel, kaneel, peper en venkelzaad. In veel supermarkten is dit verkrijgbaar. En anders bij de toko, daar hebben ze het zeker.

Gebruik je magnetronpopcorn voor dit recept, dan maakt het eigenlijk niet uit of je zoet of zout (of naturel) popcorn gebruikt. Five-spice past bij zout én zoet. Ik vind het ook erg lekker op chocoladetaart, maar da’s voor een volgende blogpost, hihi!

Mini-recept 2:

Overgiet de popcorn met caramel en bestrooi dan met zout. Caramel en zout is een bijzonder goede combinatie.

Zet alles klaar voor je begint. Caramel maken is geen sinecure (haha! mooi woord!). Dus…

Popcorn maken

-popcorn in een hittebestendige schaal (mocht er hete caramel in de schaal vallen, dan brandt het er in ieder geval niet in)
-suiker
-beetje (slag)room
-zout
-water
-garde
-pannetje

Doe een kopje suiker in een pannetje en giet er een heel klein beetje water bij (de kraan open en meteen weer dicht). Zet het pannetje op het vuur.

Popcorn maken

Na een tijdje gaat het borrelen, zoals hierboven. Wacht rustig af. Pas als de suikeroplossing lichtelijk gaat verkleuren haal je het pannetje van het vuur. Giet een klein scheutje room bij de suiker en roer (snel!) met de garde. Daarna giet je de caramel meteen over de popcorn en strooi je het zout erover. Zorg dat de caramel goed verdeeld is over de popcorn.

Een paar tips:
-De vloeibare caramel is erg heet! Zorg dat je je niet brandt.
-Werk snel! Als de caramel al hard is, plakt het zout niet zo goed.
-Om de caramel nog gelijkmatiger over de popcorn te krijgen, kun je de popcorn ook uitspreiden op een bakplaat met bakpapier.

Mini-recept 3:

Popcorn met witte chocolade en limoen. Met dit recept til je popcorn-voor-tijdens-de-film naar een heel ander level!

Verdeel de popcorn over een bakplaat met bakpapier.

Popcorn maken

Breek een reep witte chocolade in stukjes…

Popcorn maken

…en smelt dit in de magnetron. Hier moet je wel bij blijven en af en toe doorroeren is ook noodzakelijk.

Popcorn maken

Giet de gesmolten chocolade over de popcorn en rasp er dan meteen wat limoenschil overheen, zodat de schil in de chocolade blijft plakken.

Popcorn maken

Enjoy!

Een gedachte over “How-to: popcorn maken (met 3 mini-recepten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.