Tips voor een georganiseerd huishouden: ‘spullenplekjes’

Heb jij dat ook? Dat je huis soms niet helemaal ‘van jou’ is? Overal liggen spullen. Tassen bij de voordeur. Speelgoed op de bank. Dingen op de trap die naar boven moeten. En al die dingen waar je eigenlijk geen vaste plek voor hebt. Het maakt niet uit of je kinderen nu zoveel rommel maken, of dat je partner de sokken laat vallen waar ze uitgedaan worden, of dat je zelf een sloddervos bent; het geeft irritatie en frustratie en bovendien een onrustig gevoel. Immers: een opgeruimd huis, betekent vaak ook een opgeruimd hoofd. Dat werkt dus ook andersom…

Bovendien kun je wel steeds opruimen, maar als spullen niet echt een vaste plek hebben, dan werkt het nog niet. Het gekke is, dat we voor spullen die we niet zo vaak gebruiken, wél vaste plekken aanwijzen en voor de echte gebruiksvoorwerpen niet. Die slingeren vaak maar rond. Denk maar aan je sleutelbos (waar ligt ‘ie?), de afstandsbediening of de schaar.

Geef je spullen dus een plekje! Dat is geen hogere wiskunde, maar logisch nadenken. Op welke plek heb je bepaalde spullen nodig? Houd je daarbij niet vast aan dingen die ‘nu eenmaal zo horen’. Een voorbeeldje:

Een meubelset voor een babykamer bestaat doorgaans uit een bedje, een kast en een commode. Op de foto’s in de folders zie je zo’n complete set dan in een kamertje staan. Persoonlijk heb ik nooit begrepen waarom die commode in die kamer moet staan. Tenminste, als je de ruimte hebt in je badkamer, dan zou ik ‘m daar neerzetten. Hetzelfde geldt voor het badje. In de badkamer heb je altijd water bij de hand. Handig!

Nogmaals, dat werkt voor mij zo. Iemand anders vindt die commode misschien wel makkelijk in de babykamer. Ik wil alleen maar aangeven dat je een keertje kritisch kunt kijken naar dingen ‘die zo horen’ en of die wel echt zo geschikt zijn.
Kijk naar wat voor jou werkt. Dat geldt voor alle ‘spullenplekjes’ in je hele huis en ook in je auto, je (sport)tas, je tuin…

Meer tips:

-Zet of leg houten lepels, spatels en dergelijke dicht bij je fornuis. Daar heb je ze nodig. Hang ze op, doe ze in een lade, zet ze in een pot of kan… Als het maar dichtbij is. Zeker als je een grote keuken hebt. Mijn keuken is bijvoorbeeld zo klein dat álles voor dichtbij door kan gaan, haha!

-De schaar! Waar ligt ‘ie? Je hebt er eentje nodig in de keuken, in de badkamer, in je werkkamer. En ook tijdens het strijken komt een schaar nogal eens van pas (even een draadje of een kaartje afknippen). Ik kocht ooit eens een simpel setje scharen (IKEA, denk ik) en legde er eentje op iedere plek waar ik regelmatig een schaar gebruik. Ja, dit is maar iets kleins, maar het scheelt frustratie als ik op zolder de was doe en snel een schaar nodig heb voor zo’n stom ophanglintje (ja, je kent ze wel, aan de binnenkant van de ‘schouders’ in een shirt of jurk).

-Mijn haar is lang en daarom heb ik altijd een paar elastieken en speldjes in de keuken liggen. (ja, ik doe m’n haar ALTIJD vast als ik met eten bezig ben, zie ook deze post)
De speldjes en elastiekjes van dochtertje Stevie liggen in de woonkamer, omdat ik gemerkt heb dat ik haar haren altijd beneden kam. Terwijl ze in de kinderstoel zit (of Dora The Explorer kijkt, haha!), op de commode heeft ze daar geen geduld voor.

-In de zakken van bijna al mijn jassen (nu klinkt het alsof ik er tientallen heb, dat is niet zo, hoor), zit altijd een elastiekje en een pakje zakdoekjes. En vaak ook een euro (of twee). Dat is handig voor het karretje bij de supermarkt, maar ook als ik snel wat geld moet hebben voor een collecte. Er hangt altijd wel een jas bij de deur en dat is dan precies de plek waar je het moet hebben.

-Om even door te gaan over jassen… Gék, werd ik van de losse handschoenen, rondslingerende shawls en mutsen. En dan hebben we het alleen nog maar over de winter. Want in de zomer ligt er  standaard een flesje zonnebrandcrème ergens onder de kapstok. En zonnebrillen op de spiegel. Geen doen in een kleine entree waar voorheen ook nog een kinderwagen moest staan. Dus haalde ik een plantenbakje met haken eraan en hing dit aan de verwarming:

Tips voor een georganiseerd huishouden - Kapstok

Een simpele oplossing, maar het werkt. Een mand of een opbergdoos werken natuurlijk ook, maar maak het niet te moeilijk met deksels enzo. Je moet de spullen zó kunnen pakken. Je staat immers op het punt om te gaan en dan wil je niet vanalles moeten zoeken. Dit gaat andersom trouwens ook op; je komt (moe) thuis en gooit je spullen snel in de daarvoor bestemde bak.

-Liggen er altijd spullen op de trap? Overweeg dan eens een mandje neer te zetten. Neem het mandje mee als je naar boven loopt en ruim daar dan alles op. Een leeg mandje gaat weer mee terug naar beneden.

Snap je een beetje hoe het werkt met mijn ‘spullenplekjes’-theorie? Ik wil nog wel een kanttekening plaatsen trouwens: een rommellade is onmisbaar! Want waar laat je die reserveknoop als je enthousiast je nieuwe jasje meteen aan wilt trekken? En dat gevonden schroefje waarvan je de oorspronkelijke plek nog niet hebt kunnen achterhalen?

Kies voor de ‘rommel’ een lade of een bak/doos/schaal op een centrale plek in huis. Bij ons staat deze in een kast in de woonkamer:

Tips voor een georganiseerd huishouden - Rommellade 1

Af en toe haal ik alles eruit. Ik kijk dan wat er weg kan en wat niet. De reserveknoop gaat dan bij de andere knopen en de gevonden schroef krijgt wellicht z’n oude plaats weer terug, omdat ik inmiddels weet waar ‘ie vandaan komt.

Kijk ook eens naar mijn posts over opruimen, verkopen op de rommelmarkt en declutteren.

Heb jij nog een goeie ‘spullenplekjes’-tip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.