Tutu-tutorial

Vandaag laat ik je zien hoe je een simpele tutu maakt. Zónder naaimachine. Het knopen van repen tule is de truc. Ja, je kunt een tutu maken die steviger in elkaar zit, zodat ‘ie ook in de wasmachine kan, maar dan heb je wel naald en draad nodig. En eigenlijk ook een naaimachine. Deze versie is ‘quick & easy’.

Je hebt nodig:
-een lint
-tule

-een schaar
-een stuk karton

Hoeveel tule je nodig hebt is afhankelijk van de maat van de persoon die de tutu draagt en de lengte van de rok. De foto’s in deze tutorial zijn van een tutu voor Stevie (heeft ongeveer maat 80). Er zit net geen anderhalve meter tule in. Ik heb eens een vrij lange tulen rok voor mezelf gemaakt (tot op de knie, ik heb maat 36) en daar zat ruim zes meter tule in.

De lengte van het lint, is de tailleomvang van degene die de tutu gaat dragen, maal twee. Je kunt ook iets lager meten als de tutu niet precies om de taille moet zitten, maar lager. Waarom maal twee? Omdat je van dat ‘tweede deel’ een mooie strik moet kunnen maken.

     

Rol het tule op een stuk karton, zodat je mooie rechte repen kunt knippen die allemaal dezelfde lengte en breedte hebben.

Pak het lint erbij, neem een reep tule en knoop deze aan het lint. Dat gaat zo:

Tutu 3      Tutu 4

Tutu 5      Tutu 6 Tutu 7

Ik heb hier ook een filmpje van gemaakt met Vine. Klik hier voor het filmpje.

Begin bij het midden van het lint en werk zo aan beide kanten naar buiten toe, tot je de hele lengte van de omvang met tule beknoopt hebt. Knoop dus niet het hele lint vol met tule, maar laat aan beide kanten lint over voor de strik.

Tutu 8

Tips:

-Ik maak het lint altijd vast aan twee stoelen die ik dan een beetje uit elkaar zet:

Tutu 9

Het lint staat dan goed strak en dat knoopt makkelijker.

-Heb je niet genoeg lint? Of wil je je mooie lint een beetje sparen? Maak dan een lint met een tussenstuk van dik garen, een reep stof of ander lint. Dat doe je zo:

Tutu 10

Het zwarte touwtje is iets korter dan de gemeten omvang en ik knoop het tule dan over het gehele touwtje én ik pak nog iets van het lint mee, zodat je de overgang van het touwtje naar het lint niet kunt zien (daar zit dan tule overheen).

-Je kunt in plaats van lint ook elastiek gebruiken. Meet je omvang, knip een stuk elastiek op deze maat plus een paar centimeter. Naai (of knoop) de uiteinden van het elastiek aan elkaar vast, zodat je een ronde elastiek hebt. Doe deze ronde elastiek om de vier poten van een stoel, zo kun je makkelijk knopen met het tule.

Witte tutu

Klik hier om een blogpost te zien over de verschillende manieren waarop je een tutu kunt stylen voor carnaval.

2 gedachten over “Tutu-tutorial

    1. BrittMeijs Bericht auteur

      Hmmm, een IDEALE breedte kan ik je eigenlijk niet geven. De stroken die ik gebruikte waren ongeveer 9 centimeter breed. Dat werkte prima. Het is natuurlijk ook zo: hoe smaller de stroken, hoe meer je er moet knopen.

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.