Stoompan recept

Pan + Vergiet = Stoompan (mét receptprintable voor dim sum)

Één van de eerste dingen die ik kocht voor mijn keukenuitzet, was een stoompan. Geen fancy elektrisch ding, maar een gewone pan met deksel en een vergiet erin. Ik gebruik de pan vrijwel dagelijks. Voor het stomen van rijst (mooie, losse korrels die niet plakken), groente, dim sum en vis. En door bijvoorbeeld thee aan het stoomwater toe te voegen, krijgt het eten in het vergiet nog meer smaak.

Je hebt nodig:

-een pan
-een vergiet dat precies in de pan past
-een passend deksel

Stoompan recept

En verder:
-thee (zakje of los) en eventueel een schaar
-water
-eten om te stomen, bijvoorbeeld zalm of rijst (rijst kort voorkoken in ruim water)

En zo ga je te werk:

Stoompan recept

Als je een zakje thee gebruikt, knip het touwtje er dan af.

Doe de thee in de pan:

Stoompan recept

Giet er water op:

Stoompan recept

Plaats het vergiet, met het te stomen eten, op de pan.

Stoompan recept

Deksel erop en stomen maar!

Voor rijst gebruik ik jasmijnthee. Voor zalm groene thee met citrus. Een paar citrusschilletjes in de pan kan ook. Je kunt eindeloos variëren.

Tot slot nog een echt stoompan recept: (ook als receptprintable, klik hier)

Stoompan recept

Gestoomde dim sum
(Chinese deegbuideltjes)

200 gram bloem
100 gram gekookte, gepelde garnalen
100-125 gram kipfilet (rauw, in stukken gesneden)
vier a vijf paksoi-bladeren (dus alleen het groen, niet de witte stelen)
1 kippenbouillonblokje
een scheut zoete ketjap
3 theelepels sesam-olie

Doe de kipfilet, de garnalen, de paksoi-bladeren, de ketjap en de sesam-olie in een blender of keukenmachine. Verkruimel het kippenbouillonblokje over de ingrediënten. Giet hier een klein beetje heet water overheen. Pureer alles tot een stevige vulling.

Meng de bloem met 1 deciliter water. Maak hier een redelijk soepel deeg van. Rol het deeg uit tot een ‘slang’ en snijd deze in twintig stukken. Maak hier weer balletjes van en rol deze uit tot rondjes. Het deeg is dan vrij dun, maar je moet het nog wel van het werkblad kunnen pakken.

Leg een klein beetje vulling in het midden van een deegrondje. Maak er een buideltje van. Bovenaan komt het deeg dus bij elkaar. Knijp het hier goed dicht.

Stoom de deegbuideltjes ongeveer twaalf minuten (dit ligt aan de grote van de buideltjes) boven kokend water (stoompan). Je kunt natuurlijk ook een stoommandje gebruiken.

Tip 1: vet het vergiet licht in met olie, zodat de dim sum niet aan het vergiet blijven plakken.

Tip 2: serveer zoute ketjap of chilisaus als dip.

Tip 3: heb je vulling over, dan kun je hier ‘hamburgertjes’ van bakken. Leg hoopjes van de overgebleven vulling in een hete koekenpan met wat olie of boter. Maak de hoopjes plat en ongeveer rond. Bak aan beide kanten. Vooral lekker met chilisaus of een zoet-zure saus.

Tip 4: maak de buideltjes niet te groot en te dik. Het stomen duurt dan erg lang en dat komt de buitenkant (het deeg) niet ten goede.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *