Haring happen!

Waar het precies vandaan komt, weet ik niet: haring happen! Maar het gebeurt traditioneel op aswoensdag, de woensdag na carnaval. Een beetje zoeken op internet leverde het volgende op:

-Bij kroegen worden haringen uitgedeeld als dank dat je de gehele carnaval daar bent geweest.

-Na het halen van het askruisje in de kerk, ga je naar huis om onder het genot van een harinkje nog ‘es na te praten over de voorbije carnaval.

-Vette vis helpt je je kater te verwerken.

-Carnaval betekent ‘vaarwel vlees’, omdat de periode van vasten daarna ingaat. Vlees mag niet, maar vis wel.

Ik denk dat het vooral met het laatste te maken heeft, maar misschien zijn het allemaal wel broodje aap-verhalen (broodje haring in dit geval…).

Zelf houd ik niet zo van haring happen, maar dat komt vooral door de rauwe uitjes erop. Die laat ik liever staan. Desalniettemin haal ik wel altijd haring in huis rond carnaval, om er haringsalade van te maken. Je hebt hier ontelbaar veel recepten voor. Ik maak het zo:

Haringsalade

Snijd de haring in stukjes en vermeng deze met de gekookte bieten, crème fraîche en mayonaise. Ik vind het het lekkerst om de salade iets fijner te maken met behulp van de staafmixer. Dat doe ik maar heel kort; het moet geen gladde emulsie worden. Stukjes zijn prima.

Schil en snijd de appel (kleine blokjes) en meng deze door de salade. Breng op smaak met peper.

Haringsalade op een broodje

Aparte kleur, hè, dat roze. Bewaar de salade in de koelkast. Ik bewaar ‘m hooguit twee dagen, gezien er vis en zuivel in zit.

Dat zeg ik nu wel, maar eigenlijk bewaar ik ‘m nooit… Hij gaat meteen op! Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.