Less is more

Schaatsen. Oude schoolboeken. Te kleine kleding. Een ijsmaakmachine. Die stofzuiger die je in kapotte staat mee verhuisd hebt, maar nog steeds niet hebt laten maken. Spullen, spullen, spullen!  Een mens verzameld zoveel. En het gaat ook zo vlug. ‘Misschien gebruiken we dit nog eens’ en ‘Wellicht voor in een groter huis’. Het gekke is dat het ook niet uitmaakt hoe groot je zolder is; je zet ‘m toch vol.

Toen ik voor de zoveelste keer de spullen op de zolder aan het reorganiseren was (want er moest weer iets bij), was ik het zat. En niet alleen op zolder. Overal in huis stonden en lagen wel dingen die niet echt nodig waren of niet (meer) gebruikt werden. In de kast hing kleding die niet meer gedragen werd (te klein, te groot gekocht, niet meer mijn stijl). We hadden zelfs een grasmaaier, maar geen gras. Time for some decluttering!

Word je gelukkig van veel spullen? Toen ik begon met declutteren, ben ik niet alleen gaan opruimen, maar ook gaan kijken naar wat ik koop. Niet alleen omdat dit beter is voor m’n portemonnee, maar vooral ook omdat het rustiger is. In huis en daarmee ook in m’n hoofd. Ik ben er bewuster mee bezig: heb ik iets écht nodig? Waarom wil ik iets hebben? Heb ik niet al alternatieven thuis liggen?

Die leuke keukengadget… gebruik je die echt? ‘Maar dit was maar 1 euro! Ik kon het niet laten liggen.’ Vaak gehoord. Ik kan het ook niet laten om bij de Blokker in de 1-euro-bakken te kijken. Maar ik kan het ook alleen bij kijken houden. Ik weet trouwens heel goed wat mijn valkuilen zijn, namelijk knutselspullen en serviesgoed. Heel af en toe mag ik dan iets van mezelf en dan kan ik er dus ook echt blij van worden.

Natuurlijk heb ik ook niet alles wat ik heb écht nodig. Maar er zijn dingen die je belangrijk kunt vinden. Of handig. Jij hebt een mp3-speler misschien niet nodig, ik vind ‘m ontzettend handig en gebruik ‘m veel.

Bovenstaand verhaal betekent nu niet dat ik op een houtje zit te bijten thuis. Dat ik geen puntenslijper koop, omdat ik het met een mes ook wel af kan. Nee, ik vind bepaalde dingen ook buitengewoon handig. Maar ik vind ‘living with less’ wel iets om over na te denken. Het heeft mij in elk geval meer rust gebracht (want minder rommel, minder te poetsen en meer overzicht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.