Dat ruimt lekker op!

Waar heb jij de kerstballen en -slingers neergezet? Ik heb ze op zolder opgeruimd. In een doos, op een vaste plek. Ja ja, pretty neat. Zo was de zolder niet altijd, hoor. Dat geldt eigenlijk ook voor de rest van het huis. Niet dat het een echte puinhoop was, maar het woord ‘rommeltje’ durf ik wel te noemen. Uiteindelijk heb ik alles aangepakt.

Opruimen. Waar te beginnen? Een paar tips:

-Begin klein. Je nachtkastje of een lade in de keuken. Gewoon, even wennen.

-Doe grote klussen als je daar echt de tijd voor hebt. Het is niet handig als je alles overhoop zet en dan weer drie volle dagen moet werken, rennen en vliegen. Dan staan je spullen maar te staan, stof te vangen. En het is voor jezelf niet prettig, want rommel in huis betekent vaak ook rommel in je hoofd.

-Onthoud dat het vaak eerst erger moet worden voor het beter wordt. Dit is vooral zo bij grote klussen (zolder opruimen, kledingkast uitmesten).
-Bijvoorbeeld: haal een kast helemaal leeg. Bekijk wat weg kan, wat je wilt bewaren en wat je wilt weggeven/verkopen. Dan weet je wat er terug in de kast moet en kun je een indeling maken en eventueel ook opbergboxen aanschaffen. Misschien kom je dan zelfs tot de conclusie dat de kast eigenlijk te klein is voor hetgeen je erin op wilt bergen.

-Hoeveel energie heb je? Stem de klussen af op de hoeveelheid energie die je hebt. Een zware kast versjouwen doe je als je veel energie hebt. Lange werkdag gehad, maar wil je toch even iets opruimen? Doe iets wat je zittend kunt doen, voor de tv misschien zelfs.

-Wil je iets per sé bewaren of twijfel je? Stel jezelf de vraag: als ik nu ga verhuizen, wil ik dan de moeite nemen om het in te pakken, mee te nemen en er een nieuwe plek voor te vinden? En om het steeds af te stoffen? Vaak weet je het antwoord dan wel.

-Sommige dingen gebruik je nooit, maar je wilt er ook geen afstand van doen. Vanwege emotionele waarde misschien. Prima. Zoek er een goede plek voor en ruim het netjes op.

Tips over kleding:

-Verkoop je kleding: op Marktplaats of de rommelmarkt.

-Geef je kleding weg: aan vriendinnen, de kringloopwinkel of deponeer kleding in de kledingcontainer.

-Organiseer een kledingruilpartij met vriendinnen. Gezellig én handig.

-Zitten er vlekken en/of gaten in de kleding? Direct in de vuilnisbak! Of bij je poetsdoeken.

-Al een jaar niet gedragen? Dan weet je het wel, hè… Weg ermee!

-Alhoewel… kleding waar ik over twijfel, doe ik in een doos die ik boven op de kast zet. Twee keer per jaar ruim ik m’n kast op en ‘dooskledingstukken’ die dan weer in de kast hangen, mogen weer een half jaar mee. Ik zet de doos trouwens bewust bovenop de kast; ik moet er een klein beetje moeite voor doen om een kledingstuk eruit te pakken. Vind ik die moeite teveel? Dan is het kledingstuk het kennelijk niet waard om terug in de kast te komen.

2 gedachten over “Dat ruimt lekker op!

 1. Daniëlla

  Hele handige en bruikbare tips!!! Met het rommeltje in ons huis zouden ze hier ook wel eens heel snel toegepast kunnen worden. Thanks Britt!

  Reageren
 2. Bianca

  Erg leuk jou site Britt! En die tips van opruimen fijn daar heb ik altijd moeite mee waar moet ik nou beginnen.
  Je lijkt wel een personalcoach! x

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.