Alles omgooien! (om over na te denken)

Toen Dennis en ik onze woning betrokken, bijna zes jaar geleden, maakten we een map met indelingsschetsen, kleurenstaaltjes en gebruiksaanwijzingen die met het huis te maken hebben. Een paar maanden geleden wilde ik de woonkamer compleet veranderen en pakte ik die map er weer bij. Ook de bouwtekeningen van het huis zaten erin, dus ik bekeek deze nog ‘es.

Wat me opviel, was dat ‘in’ ieder vertrek een woord stond dat de ‘bestemming’ aan moest geven. ‘Woonkamer’ bijvoorbeeld en ‘Slaapkamer I’. Logisch, maar ook sturend, vond ik. Nu wonen wij in een vrij standaard rijtjeshuis, maar wie zegt eigenlijk dat je van de woonkamer niet een grote eetkamer mag maken. En van de ‘master bedroom’ een televisiekamer of zitkamer. Ja, die is dan, in ons geval, op de eerste verdieping, maar who cares? Kijk, dat de badkamer een badkamer is en de keuken de keuken, da’s begrijpelijk. Maar die andere kamers? Waarom niet alles omgooien?

De keuken krijgt een kleurtje…

Als kind vond ik het altijd stom dat ouders de grootste kamer hadden. Wat staat er in zo’n kamer? Een bed en een kast. Ja, een groot bed. Maar op mijn kamer stond óók een bureau, een boekenkast en speelgoed. En later ook een bankje. Bovendien is een kind vaker op z’n kamer dan een volwassene. Kinderen spelen er ook, maken er huiswerk. Volwassenen slapen er alleen (aan andere dingen denk je niet of wíl je niet denken…).

Niet dat ik uiteindelijk de zitkamer boven heb gesitueerd, want de indeling zoals wij ‘m hier thuis hebben, werkt prima voor ons. Maar ik vond het wel iets om over na te denken. We zitten vaak zo vastgeroest in een bepaalde manier van doen en denken. De bank staat daar, omdat ‘ie daar altijd al stond.

Ik ben alle meubels hier in huis wel gaan ‘herzien’ en er is flink geschoven en verplaatst. Binnenmeubels zijn naar buiten gegaan, buitenmeubels naar binnen. Sommige meubels zijn zelfs op een andere manier gebruikt. In een volgende post meer daarover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.