Lekker slapen

December… Druk, druk, druk! Echt goed slapen wil er dan nog wel eens bij in schieten. Terwijl slapen toch ook in het rijtje ‘eten-drinken-dak boven je hoofd’ hoort. Misschien heb je iets aan onderstaande tips:

 • Zorg voor een opgeruimde kamer. Zorg dat je slaapkamer een echte slaapkamer is. Geen was, boeken of laptop.
 • Wil je toch een werkhoek op je kamer (bij gebrek aan ruimte in andere kamers misschien), zorg dan voor voldoende bergruimte. Maak je bureau leeg nadat je gewerkt hebt.
 • Ook speelgoed voor de kinderen kán prima in de slaapkamer. Voor een luie ochtend boekjes lezen in bed bijvoorbeeld. Doe alles in een mooie mand of een opbergbox. Wellicht dat je onder je bed zo’n opbergdoos kwijt kunt. IKEA verkoopt deze in een geschikte hoogte én op wieltjes. Zo schuif je de opbergbox makkelijk onder het bed.
 • Schoon beddengoed slaapt lekkerder. Verwissel de lakens regelmatig en ook matrashoezen en moltons hebben af en toe een opfrisbeurt nodig.
 • Koop een hoofdkussen dat bij je past. Veel beddenzaken hebben hiervoor makkelijke aanduidingen, bijvoorbeeld ‘buikslaper’.
 • Verse bloemen op je nachtkastje! Er kleeft echter een ‘maar’ aan; als de bloemen ook maar een klein beetje verwelken, moet je ze zo snel mogelijk weghalen. Anders word je steeds herinnerd aan alles wat je nog moet doen… zoals die bloemen weggooien.
 • Een frisse slaapkamer doet wonderen! Lucht je slaapkamer dagelijks.
 • Er bestaat zogenaamde ‘kussenspray’. Dit is een spray die je op je kussen doet, waardoor je kussen lekker ruikt.
 • Teveel om aan te denken? Leg een notitieboekje met pen op je nachtkastje. Schrijf op waar je aan denkt of wat je niet moet vergeten en dan is het klaar… Niet meer aan denken!

Nog een paar open deuren:

 • Ga op tijd naar bed.
 • Zorg voor regelmaat.
 • Ga in bad of onder de douche voor je gaat slapen. Eventueel kun je een badolie of douchegel gebruiken waar je slaperig van wordt (lavendel bijvoorbeeld).
 • Leg spullen voor de volgende dag vast klaar als dat maakt dat je dan minder gestresst bent voor morgen.

Moeite om in slaap te vallen? Schaapjes tellen! Echt! Of deze visualisatie:

 • Stel je voor dat je op een strand ligt. Je voelt de warmte van het zand onder je en de warmte van de zon op je. Je kijkt naar de strakblauwe lucht. Alleen de felle zon is te zien. Er zijn geen wolkjes aan de lucht en als er toch een wolkje voorbij komt, dan adem je diep in en blaas je het wolkje weg. Steeds als er andere gedachten bij je opkomen, breng je je focus terug naar de blauwe lucht. Probeer je de situatie zo levendig mogelijk voor te stellen. Beeld je de lucht zo blauw mogelijk in. Stralend, met die zon. Zó, dat je het bijna voor je kunt zien.

Bovenstaande visualisatie gebruik ik wel eens aan het eind van mijn BODYBALANCE™-les. Toegegeven, het is waarschijnlijk fijner als iemand je door zo’n visualisatie praat, maar toch. Het gaat erom je aandacht steeds terug te brengen naar één ding.

Een gedachte over “Lekker slapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.