…gooi wat in mijn schoentje

Tekening maken, wortel voor het paard, misschien nog een liedje zingen en klaar?

Hieronder een paar ideetjes om het net even anders te doen (vooral ideeen voor de Sint zelf):

-Versier de schoen. Maar bijvoorbeeld een stoombootschoen.

-Maak er een speurtocht van. De eerste clou ligt dan in de schoen. Voorbeeldjes: ‘kijk in de middelste lade in de keuken’, ‘kijk onder de mat’, ‘kijk bovenop de kast’. Maak het avontuurlijk. Ben je heel creatief (met woorden) dan kun je dit zelfs in dichtvorm proberen of door middel van simpele cryptische omschrijvingen (‘als je wilt weten hoe laat het is, dan kijk je hierop’). Het schoencadeautje ligt dan uiteindelijk op de laatste plaats.

-Pak het cadeautje meerdere keren in. Gebruik pakpapier, plastic folie, aluminium folie, krantenpapier, keukenrol. Voor oudere kinderen kun je eventueel ook touw en plakband gebruiken om het oppakken wat lastiger te maken. Ingieten in cement is meer iets voor een volwassen surprise. 😉

-Zet alle schoenen die je kunt vinden náást de daadwerkelijk gezette schoen. Stop het cadeautje helemaal voor in de schoen, zodat je niet meteen kunt zien in welke schoen het cadeautje nu zit. Je hebt hiervoor wel een klein cadeautje nodig (of een grote schoen).

-Maak een pietenspoor. Eventueel zelfs met vingerafdrukken gemaakt met zwarte schmink (hiervoor kun je ook mascara/eyeliner/etc. gebruiken) als je het niet zo erg vindt om dit weg te poetsen. Dus leg een stoel op z’n kant, kussens van de bank, eventueel een deur open.

-Zet de schoen als de schoen eigenlijk niet gezet is. Rare zin. Het komt hierop neer:
het kindje heeft de schoen niet gezet, maar Sint en Piet kwamen tóch langs. Doe een briefje in de schoen waarop staat dat Sint zelf maar een schoen gezocht heeft, zodat hij en Piet toch een cadeautje konden brengen.

En verder:

-Jij, als ouder, bepaalt wanneer en hoe vaak de schoen gezet mag worden. Stevie mag haar schoentje iedere zaterdag zetten (dus drie keer in totaal), maar wil jij hier iedere dag werk van maken, dan doe je dat toch! Bedenk wat jij ermee wilt en laat je niet van de wijs brengen door andere ouders, oma’s, enzovoorts.

Neem de schoencadeautjes ook mee in het budget. Dit hoeft overigens niet veel te zijn. Stevie kreeg een pietenmuts en pepernootjes. Dikke pret! Alleen snoep kan natuurlijk ook. Of één keer snoep en één keer een cadeautje. Een mooie brief doet het vaak ook goed. Maak hier werk van met een krullerig handschrift.

-Ik heb geen idee of het pedagogisch verantwoord is, maar ik hoorde van een vader die, natuurlijk samen met zijn kind, de speen van het kind meegaf aan Sinterklaas. Mooie brief erbij (‘Lieve Sint, ik ben nu oud genoeg om zonder speen te gaan slapen, dus mag u de speen meenemen naar Spanje’). Het zal niet voor alle kinderen zo werken, maar dit kindje was klaar met z’n speen. Ik vond het wel mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.